Rastom švicarskog franka pogođeno skoro pola miliona građana Balkana

Datum:

Naglim rastom vrijednosti švicarskog franka na stotine hiljada građana diljem evropskih zemalja preko noći se našlo u vrlo teškoj situaciji iz koje traže izlaz i tračak nade. Isto tako, skok kursa švicarskog franka izazavao je nevjerovatnu paniku među građanima u regiji koji imaju kredite u toj valuti. Prema podacima koje su prikupili novinari Anadolije, rastom švicarskog franka u zemljama Balkana pogođeno je skoro pola miliona građana.


Švicarska narodna banka (SNB) ukinula je prije nekoliko dana minimalni kurs švicarskog franka od 1.20 za euro. Ovakva odluka je izazvala pravi potres na valutnom tržištu, a rast kursa franka izazvao je pravi šok i kod osoba koje imaju kredit u ovoj valuti u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim fancima (UKK) “Švicarac” Kemal Duraković za Anadolu Agency je potvrdio da u Bosni i Hercegovini postoji 9.802 korisnika kredita u švicarskim francima, od toga je 6.100 u Federaciji, a 3.702 u Republici Srpskoj. Napomenuo je da je novonastalom situacijom pogođeno oko 50.000 stanovnika BiH.

Ukupan iznos kredita vezanih za švicarski franaka koji su plasirani u Federaciji BiH sa 30. novembrom prošle godine iznosi 150 miliona KM.

Osim u BiH, rastom švicarskog franka u skoro bezizlaznu situciju je dovedeno na desetine hiljada porodica u Srbiji.

Naime, prema nezvaničnim podacima, oko 22.000 klijenata u Srbiji koji imaju kredite u švajcarskim francima, što je, kako se spominje u srbijanskoj javnosti, oko 100.000 građana koji su na neki način pogođeni ovom krizom. Uglavnom je riječ o stambenim kreditima koje su podizali građani Srbije.

Posljednji podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je svaki treći odobreni stambeni kredit u Srbiji indeksiran u švicarskim francima, a ukupan iznos dugovanja građana u ovoj valuti iznosi blizu milijardu “švicaraca”.

Snažan rast tečaja švicarskog franka prema euru izazvao je neviđenu paniku i u Hrvatskoj, jer su mnogim građanima koji imaju zaduženja u ‘švicarcima’ porasle kreditne rate, dok u drugim zemljama regije situacija nije tako ozbiljna.

Prema procjenama Udruge “Franak”, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u ‘švicarcima’, što, kako navode iz ovog udruženja, znači da jačanje franka utječe na živote otprilike 200 do 300 hiljada građana ove balkanske zemlje. Više od 92 posto kredita vezanih uz švicarski franak odnosi se na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Zbog vrlo teške situacija u kojoj su se iznenada našli građani zemalja regiona koji su podigli kredite vezane uz švicarski franak pokušat će prvo s nadležnim institucijama pronaći rješenje za novonastalu krizu, upozoravajući da su spremni čak i na proteste i štrajk glađu.

Udruženje korisnika kredita u švicarskim fancima (UKK) “Švicarac” u BiH će pokušati da u saradnji s institucijama riješi novonastali problem, dodajući ipak da postoji mogućnost poduzimanja i rigoroznih mjera uključujući izlaske na ulicu.

“Prvo ćemo se obratiti državnim institucijama i novoizabranim vlastima kako bi vidjeli šta oni mogu uraditi. Nakon toga, zauzet ćemo stav na vanrednoj Skupštini udruženja. Mi smo spremni, ako ne bude konkretnih rezultata, i na najrigoroznije mjere, na izlazak na ulice, na štrajk glađu, blokade”, poručili su iz ovog udruženja.(vidi portal.ba)

Povezani postovi
Related

Strpljenje penzionera u FBiH na izmaku: Povećajte penzije ili izlazimo na ulice

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će primorani...

Završetak izgradnje tri dionice autoputa na relaciji Zenica-Žepče tokom 2024. godine

Trasa autoceste poddionica Ponirak – Vraca je dio dionice...

Domar osumnjičen za pokušaj krađe drva: Natovario ih u Golfa

Zbog sumnje da je planirao ukrasti ogrevna drva iz...

Procjene za naredne tri godine: Šta BiH očekuje kod zaposlenosti, rasta cijena, investicija

Direkcija za ekonomsko planiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine...