Jedan je Tošk

/

Prije dvije godine sam napisao jedan tekst pod naslovom “Treba li nam TOŠK” ponukan tadašnjim trenutnim stanjem u klubu. A stanje je tada bilo više nego zabrinjavajuće sa mali izgledima za popravljanje i izlazak iz teške oragnizaciono-kadrovsko-finansijske situacije. Ali, s Božijom pomoću i uz ljudski trud i zalaganje TOŠK je evo nakon dvije godine  od tada u dobroj situaciji sa mogućnošću napredovanja i u ligaškom ali u organizaciono-finansijskom smislu.

Ove godine NK TOŠK slavi 88 rođendan. Prošlo je dakle 88 godina godina od te davne 1927. godine i osnivanja TOŠK-a.

Ove godine je i 85. godina od početka takmičenja jer se TOŠK u početku nije odmah takmičio, nego je igrao prijateljske utakmice.

NK TOŠKNogometni, Klub, Tešanjski, Omladinski, Športski, Klub.

Sve ove godine TOŠK je ostao TOŠK sa malim izuzetkom nakon 2. svjetskog rata kada je klub kratko nosio naziv “Udarnik” da bi ubrzo na Skupštini kluba donešena odluka da se vrati stari naziv TOŠK sa onim Š što znači Športski iako mi odavno svi govorim SPORT umjesto ŠPORT.

NK TOŠK nije promijenio ime devedesetih, istina na volju vjerovatno to nikome nije palo ni na pamet da mijenja, kao što su imena mijenjali Dinamo Vinkovicu u Cibalia, ili Dinamo Zagreb u HAŠK Građanski, pa poslije u Croatia i opet u Dinamo.Mnogo je je lijepih priča ili samo priča  i uspomena ispričano o TOŠK-u, mnogo je članaka i tekstova napisano o ovom najstarijem tešanjskom kolektivu. TOŠK je klub čiji se šalovi i zastave nalaze ili vijore i na tv ekranima u seriji “Naša mala klinika” i u dalekoj Americi gdje naši ljudi koji su tamo otišli i pored svega ne zaboravljaju svoj klub.

Puno je uspjeha i dobrih rezultata zabilježeno, puno je kriza bilo i preživljeno i ponovo se zapadalo iz kriza i ponovo se izlazilo i tako sve ove godine.

TOŠK i njegovi fantastični navijači su danas sinonim za demokratiju, fer i poštenu igru i navijanje ali i za slobodu jer TOŠK za razliku od drugih klubova u okruženju ne podpada pod uticaj ni jedne političke stranke ili frakcije jer TOŠK je samo TOŠK, iznad i izvan politike, nadstranački i nestranački. Pa, iako to nije uvijek ni lahko, to je ono što tešnjacima daje osjećaj nezavisnosti i slobode, ali i pravde i nade u bolje sutra. Pitanje koje se često postavljalo je šta je motiv ljudima u TOŠK-u ali i izvan TOŠK-a da bez ikakve nadoknade, uz iznimno velike troškove koje pri tome imaju i donacije koje daju, rade i bore se za TOŠK.  Je li to želja i borba za rezultatom, za tradiciju, za očuvanje kluba, za pune tribine, za omladinu koja neće biti u kladionicima, kojih je ima se često osjećaj najviše ima u Tešnju, ili ima još nešto. Sve to i ponešto još, poput onog nekog ljudskog osjećaja za dostojanstvo i prkosu moćnim i zaštiti slabijim.

JEDAN KLUB, JEDAN GRAD, JEDNA LJUBAV, JEDAN TOŠK.

Haris S


zosradio.ba

Povezani postovi

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović: Genocid nad Bošnjacima mi ne dozvoljava da mi nešto drugo bude prioritet u pisanju

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović, koja živi i stvara...

IZBORI 2022-POPULIZAM

Piše: Haris Sejdić Znamo li definiciju populizma ? Šta je...

IZBORI 2022- PATRIOTIZMOM DO OPSTANKA NA VLASTI

Piše: Haris Sejdić Evo nas ponovo u izborima, općim izborima,...

Amna Popovac: Nametnuto do pola, a od pola kad će, ne zna se

Evo opet izbora i predizbornog trubljenja u ratne trube....