SAOPĆENJE OO SDP TEŠANJ – Predsjedavajući OV Tešanj neznanje pokušava prikriti bahatošću

/

Poštovane građanke i građani općine Tešanj,

 

Predpostavljamo da ste na lokalnim TV medijima imali priliku pogledati snimak 25. i 26. sjednice Općinskog vijeća Tešanj. Tok navedenih sjednica ukazuje na velike propuste u vođenju sjednice od strane novog predsjedavajućeg OV Tešanj, a većina u OV Tešanj, predvođena SDA, po ko zna koji put,  je pokazala demonstraciju sile nad opozicijom OV Tešanj.

Nakon, nekoliko puta, pregledanih snimaka sjednica OV Tešanj, javnost želimo upoznati o sljedećem:

 

Na 26. sjednici prilikom usvajanja zapisnika sa 25. sjednice kroz zapisnik se želio „provući“ lažni Zaključak, o kojem se vijećnici uopće nisu izjašnjavali, da je „Na poziciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj izabran, odnosno imenovan g-din Senad Subašić“ i to sa 14 glasova „ZA“, 7 glasova „PROTIV“ i 4 glasa „UZDRŽAN“.

Vijećnici SDP-a su tražili da se iz zapisnika briše Zaključak koji se nije usvojio, ali je vladajuća većina prijedlog SDP-a odbila.

Ko je na navedenoj sjednici iznosio istinu najviše se vidi iz priloga

Sporan izbor predsjedavajućeg OV Tešanj na 25. sjednici OV

gdje i sam vijećnik Joldić poziva da se vijećnici izjasne o izvještaju Komisije, a što se nije desilo u nastavku sjednice.

 Vijećnici SDP-a poštuju volju vladajuće većine, okupljenu oko SDA, ali, u ostvarivanju ciljeva većine, ne mogu prihvatiti kršenje Statuta Općine Tešanj i Poslovnika o radu OV Tešanj

 Na 26. sjednici jedna od tačaka dnevnog reda je bila i Prijedlog Odluke o načinu i kriterijima raspodjele sredstava za finasiranje rada organa mjesnih zajednica.

Klub vijećnika SDP-a je na Prijedlog Odluke uredno uputio Amandmane, ali je od strane predsjedavajućeg OV Tešanj Subašića bila onemogućena bila kakava rasprava. Šta više, predsjedavajući Subašić tvrdi da je „…pitao dva puta ima li iko za raspravu“, a prilog snimka govori drugo

Kršenje Poslovnika o radu OV Tešanj od strane predsjedavajućeg OV Senada Subašića

Ponesen, valjda, funkcijom koju obnaša u daljnjem toku sjednice, a nakon što nije dozvolio raspravu o amandmanima, predsjedavajući Subašić ni sam Prijedlog Odluke nije dao na raspravu.

Nažalost, OV Tešanj je donijelo Odluku kojom se MZ Jelah sa 4576 birača stavlja u rang sa MZ Raduša koja ima 2526 birača, odnosno u rang sa MZ Šije koja ima 2107 birača. Istom Odlukom se i MZ Tešanj smanjuje dotacija, iako ima 5588 birača.

Razlog, svakako, treba tražiti u činjenici da je u MZ Tešanj i Jelah većina okupljena oko SDPBiH, a u MZ Šije i Raduša oko SDA.

Pokriće za ovako sramnu Odluku SDA je pokušala pravdati stavom da će većina ostalih mjesnih zajednica imati povećanje sredstava, prikrivajući činjenicu da je donesena Odluka vezana za punjenje Budžeta Općine Tešanj (Član 4. Odluke  „Ukupna planirana sredstva budžetom Općine raspoređuju se u 12 mjesečnih rata procentualno  punjenju budžeta.“).

 

Vijećnici SDP-a će nastaviti aktivan rad u OV Tešanj; predlažući inicijative, pokrećući vijećnička pitanja, aktivno se uključivati u svaku raspravu, dajući doprinos kvalitetnim rješenjima za život građana općine Tešanj, nastojeći na tom putu maksimalno štititi zakonsku regulativu, bez obzira na većinu, okupljenu oko SDA, koja svim silama nastoji ugušiti opoziciju na prostoru općine Tešanj.

 

                                                                                    Komisija za informisanje

                                                                                                                                                                               OOSDPBiH Tešanj

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...

JP RAD Tešanj primjer dobre prakse: Učešće u MEG projektu

Komunalno preduzeće već nekoliko godina zajedno sa Općinom Tešanj,...

Sutra sjednica osnivačkog odbora Snage naroda Tešanj

Kako nezvanično saznaje naš portal za sutra je zakazana...