Kurkuma ima antiupalna i antioksidativna svojstva. Glavni je sastojak curryja. Novo je istraživanje pokazalo da kontinuirano konzumiranje može štititi od infekcija.
Koristite li učestalo mješavinu začina curryja, možete spriječiti nastanak infekcija, pokazalo je jedno američko istraživanje. Glavni sastojak ove mješavine je kurkuma za koju je dokazano da ima pozitivno djelovanje na organizam, poboljšava rad mozga i srca, ali i snažan blokator stanica raka, pogotovo raka prostate kod muškaraca. Kako je u našim krajevima teško pronaći kurkumu, i curry se može koristiti kao njegova zamjena, a prednosti su to što mješavina ima i nešto blaži okus.
Kurkuma u omiljenoj azijskoj mješavini začina daje specifičnu narančasto-žutu boju, a smatra se da je za blagotvorno djelovanje kurkume zaslužan kurkumin, odnosno žuti pigment iz začina. Kurkumin poboljšava rad imunog sistema tako što štiti imunološke stanice od njihovih vlastitih otrova (prooksidansa) koji se koriste za uništavanje stanica raka. Ono što je zanimljivo, a potvrdila je studija objavljena u časopisu Cancer research je i to što kurkuma djeluje protiv virusa i bakterija upravo u malim dozama kojima začinjavamo jelo.
– Kurkuma izaziva znatan porast proteina koji jača imunološki sistem. Kontinuirana konzumacija s vremenom može biti zdrava i pomoći u zaštiti od infekcija u želucu i probavnom traktu – kazao je Adrian Gombart sa sveučilišta u Oregonu, prenosi Daily Mail.