Izvještaj CZ o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu.

Datum:

Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvještava Vas o slijedećem:

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona. Na području Kantona saobraćaj se odvija otežano, zbog obilnih sniježnih padavina. Jutros oko 04,40 sati, zbog aktiviranog klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj na lokalitetu Begov Han na magistralnom putu M-17 Žepče-Nemila. Ekipe Doboj-puteva su upućene na teren i u toku dana se očekuje normalizacija saobraćaja.

Na autoputu A1 na dionici Zenica-Kakanj ima ugaženog snijega na kolovozu, dok je kolovoz na dionici Kakanj-Tarčin pretežno mokar.Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju sve neophodne intervencije, ali snijeg koji i dalje pada, kao i mjestimično jak vjetar, otežavaju njihov rad. Vozačima savjetujemo da na put ne kreću bez veće potrebe, a ukoliko ipak putuju da voze maksimalno oprezno i da koriste zimsku opremu.

Na području Kantona javni red i mir narušen je u 2 slučaja, evidentirano je izvršenje 2 krivična djela i registrovana je 21 saobraćajnih nezgoda. 

Snabdijevanje električnom energijom je uredno. 

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji. 

Vodostaj rijeka na području Kantona je normalnog vodostaja. 

Temperatura zraka u Zenici je +0 0C , na području Kantona od -3 0C do +0 0C.Vatrogasne interevencije:

Zenica: U mjestu Visokovci, Grad Zenica, došlo je do pada drveta na lokalni put usljed opterećenja uzrokovanog sniježnim padavinama. Isto je uklonjeno. Takođe u mjestu Vranduk, došlo je do pada drveta iz istih razloga između 2 tunela. Isto je uklonjeno.

Vareš: Vatrogasci su intervenisali u mjestu Daštansko, gdje su sa terenskim vozilom prebacili jednu trudnicu do službe medicinske pomoći Vareš. U ulici Zvijezda je palo drvo koje je uklonjeno. U mjestu Selište su gasili otpadni materijal u kontejneru.Ostale vatrogasne jedinice su obavljale svoje redovne poslove i zadatke, a neke su vršile uklanjanje snijega sa kolovoza i trotoara (Olovo).

Informacije vezane za sniježne padavine:

Zenica: Na području grada Zenica, trenutno još uvijek pada snijeg. Za sada nije uzrokovao veće probleme, osim što je otežano saobraćanje, a posebno prema višim predjelima i selima koja gravitiraju Zenici. Autobusni saobraćaj se odvija, ali otežano (Gradišće, Stranjani, Pojske, Kovanići). Zabilježena su kašnjenja. Snabdijevanje električnom energijom je uredno, osim prema pojedinim mjestima gdje je dolazilo do kratkotrajnih prekida u snabdijevanju el.energijom. Ekipe elektro-distribucije Zenica brzo otklanjaju kvarove na mreži.

Jutros oko 04,40 sati, zbog aktiviranog klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj na lokalitetu Begov Han na magistralnom putu M-17 Žepče-Nemila. Ekipa Doboj-puteva su upućene na teren i u toku dana se očekuje normalizacija saobraćaja.

Magistralni put M-17 na potezu Zenica-Žepče je slabo očišćen od snijega, što uzrokuje usporeno odvijanje saobraćaja, a prisutan je i veliki broj saobraćajnih nezgoda, zbog neprilagođene brzine vremenskim uslovima na putevima.

Vareš: Na osnovu informacija koje smo dobili iz ove općine, za sada nema većih problema uzrokovanih sniježnim padavinama, što se tiče gradskog dijela. Prema selima koja gravitiraju na području ove općine registrovan je veoma visok snijeg oko 50 cm. Ekipe putne operative su na terenu i vrši se čišćenje putnih komunikacija kako prema ovoj općini, tako i prema selima.

Kakanj: Na području Općine Kakanj saobračaj se odvija otežano, zbog velikih snježnih padavina, sve autobuske linije saobraćaju. Visina snježnog pokrivača je od 10 cm u nižim predjelima do 1m u višim predjelima. Čišćenje saobračajnica se vrši redovno. Vodostaji rijeka: Bosna, Ribnica, Trstionica i Zgošća – su u blagom porastu usljed padavina.

Olovo: U ovoj općini visina sniježnog pokrivača iznosi 80 cm u višim i 40 cm u nižim predjelima. Ekipe putne operative su na terenu i vrše čišćenje saobraćajnica. Za sada magistralni i regionalni putni pravci su prohodni, dok je prema većini sela u prekidu. Kompletna općina Olovo je ostala bez električne energije, zbog kvara na niskonaponskoj mreži. 

Žepče: U ovoj općini sniježne padavine nisu uzrokovale veće probleme u odvijanju saobraćaja na lokalnim putnim pravcima. Ekipe putne operative su na terenu i vrši se redovno čišćenje putnih pravaca. Trenutno u mjestu Begov Han je aktivirano klizište, usljed koga je došlo do potpune obustave saobraćaja na magistralnom putu M-17 (od 04,30 sati do dostavljanja ovog izvještaja). Usljed klizanja tla palo je i drvo, koje je izazvalo i saobraćajnu nezgodu u kojoj je jedno lice smrtno stradalo. Nakon intervencije vatrogasaca i izvlačenja unesrećenog, medicinsko osoblje je konstatovalo smrt, a radi se o Š.H., koji je upravljao vozilom marke VW Kedi. 

Zavidovići: Snijeg jutros pada smanjenim intezitetom. Visina sniježnog pokrivača u nižim predjelima i samom gradu je oko 10-tak centimetara. Sve gradske ulice su očišćene , kao i trotoari i prilazi javnim ustanovama. U višim brdsko-planinskim predjelima visina sniježnog pokrivača je i do 30 centimetara što otežava odvijanje saobraćaja. 

Regionalni put R-465 Zavidovići-Žepče: prohodan 

Regionalni put Zavidovići-Maglaj: prohodan 

Regionalni put R-467: Zavidovići-Olovo: prohodan 

Svi putevi su prohodni. Saobraćaj se odvija otežano zbog snijega na kolovozu.

ELEKTRIČNA ENERGIJA- često dolazi do kratkotrajnih prekida u snadbijevanju električnom energijom pojedinih naselja u višim predjelima, usljed obilnog snijega.

VODOSNADBIJEVANjE- Uredno snadbijevanje, voda nije za piće

TOPLOTNA ENERGIJA: Snadbijevanje uredno.

TELEF.SAOBRAĆAJ- sve funkcioniše. 

AUTOBUSKI SAOBRAĆAJ: Odvija se otežano. Većina putnih pravaca je prohodna.

Vodostaj rijeka: BOSNA, KRIVAJA,GOSTOVIĆ- malo povišen.

U ostalim općinama na području Kantona nema većih problema uzrokovanih sniježnim padavinama.

Povezani postovi
Related

Video slavlja u Tešnju pobjednika “Zvezda Granda”!

Nakon četvrtog kruga glasanja publike i duela sa Aleksandrom...

Nermin Handžić iz Tešnja pobjednik “Zvezda Granda”

Nakon četvrtog kruga glasanja publike i duela sa Aleksandrom...

Nermin Handžić u superfinalu “Zvezda Granda”

Nakon glasanja publike i objave rezultata trećeg presjeka Nermin...

Nermin Handžić među TOP 4 finalista takmičenja “Zvezde Granda”

Nakon glasanja publike i objave rezultata drugog presjeka Nermin...