Čokolada je prava “hrana za utjehu” i “najbolji prijatelj” kada ste pod stresom i lošeg raspoloženja. Jeste li među onima koji se bore da ne pojedu cijelu tablu?
Nije ni bitno, jer sada zaista više nemate razloga da se suzdržavate. Ovo su razlozi zbog kojih biste češće trebali “navaliti” na čokoladu bez imalo grižnje savjesti.
1. Čokolada je odlična za srce i cirkulaciju
Nedavno istraživanje pokazalo je da tamna čokolada pomaže vratiti fleksibilnost arterija i sprečava da se bijele krvne stanice “zalijepe” za stijenke, što je jedan od uzroka začepljenja arterija.
2. Smanjuje rizik od moždanog udara
Istraživanje provedeno u Finskoj pokazalo je da ljubitelji čokolade imaju za čak 17 posto manji rizik od moždanog udara.
3. Obiluje mineralima
Tamna čokolada sadrži minerale potrebne našem organizmu, a riječ je kaliju, cinku, selenu i željezu. Zanimljivo je da 100 grama tamne čokolade, one koja sadrži 70 posto i više kakaa osigurava čak 67 posto dnevne potrebe željeza.
4. Smanjuje loši holesterol
Kakao dokazano smanjuje razinu lošeg holesterola i povećava razinu dobrog i na taj način smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
5. Odlična je za kožu
Flavonoidi u čokoladi mogu zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanih sunčevim djelovanjem, ali, ipak, nemojte na sunce izlaziti bez kreme sa zaštitnim faktorom.
6. Pomaže pri mršavljenju
Zvuči čudno, ali istina je. Neuronaučnik Will Clower tvrdi da na jeziku rastopite komadić čokolade 20 minuta prije obroka jer će to otpustiti hormon koji će mozgu i poslati poruku: sit/a sam, i na taj način spriječiti da tijekom obroka pojedemo više nego što nam je potrebno.
7. Dobra je za majku i bebu
Istraživanje provedeno u Finskoj pokazalo je da je konzumacija čokolade dobra i za buduće majke, ali i za bebe. Trudnice koje jedu čokoladu češće se smiju i manje su pod stresom od trudnica koje koje čokoladu izbjegavaju, a to ima i utjecaj na bebu.
8. Može spriječiti dijabetes
Može zvučati zaista nevjerovatno, ali kakao povećava osjetljivost na inzulin pa konzumacija tamne čokolade može odgoditi ili spriječiti obolijevanje od dijabetesa.
9. Dobra je za mozak
Flavonoidi će pomoći starijim osobama da lakše pamte, a dosadašnja istraživanja pokazala su da će pomoći i kod bržeg oporavka nakon potresa mozga.
10. Podiže raspoloženje
Čokolada sadrži feniletilamin (PEA) koji inače stvara mozak kada smo zaljubljeni. Feniletilamin “potiče” mozak da otpušta endorfin, zaslužan za dobro raspoloženje.