Doboj Jug: Održani “Naši razgovori”

/

Danas su u općini Doboj Jug održani ”Naši razgovori’ u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) američke agencije za  Međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u suradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Tema je bila ”Uloga medija u izgradnji mira”, a moderatori „Razgovora“ bili su Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla i mr. Semina Ajvaz (Fakultet humanističkih nauka Mostar).

U današnjim „Razgovorima“ su sudjelovali građani i građanke, predstavnici lokalnih vlasti, civilnog društva, medija i vjerskih zajednica, iz općine Doboj Jug, Doboj, Usora i Tešanj.

Mr. Semina Ajvaz održala je predavanje prisutnima o ”Ulozi medija u izgradnji mira” iz kojeg su prisutni jasno mogli uvidjeti razliku između pozitivnih i loših medijskih priča. Kako je ovom prilikom Semina Ajvaz istakla, najveći problem trenutno u našoj zemlji predstavlja veliki broj online portala, kao i komentara koji su anonimni i koje nitko ne regulira, te isti doprinose narušavanju zajedničkog života u BiH.

Tokom trajanja ”Razgovora” mogle su se čuti različite diskusije o tome koja je uloga medija u izgradnji mira i koliko mediji zapravo mogu utjecati na stvaranje pozitivnije klime u bh. društvu.

Kako je rekao Vehid Šehić za ZOS radio najveći problem u BIH je trenutno nedostatak kulture dijaloga, upravo među građanima naše zemlje koji je nametnut od strane
političara, jer upravo oni ne afirmišu kulturu dijaloga te ističe: „Mediji sigurno imaju jednu značajnu ulogu, kad je u pitanju izgradnja mira, kad je u pitanju izgradnja razumijevanja, a razumijevanje je najbitnije. Ako mi jedni druge razumijemo, ako razumijemo volju jedni drugima na ljudski način ili Božiji način ovisno o svjetonazoru, mi ćemo graditi društvo drugačijih vrijednosti.”

Svrha „Razgovora” je pružiti mogućnost građanima da kroz otvoren i iskren dijalog počnu razumijevati životna iskustva i perspektive „drugih“ i ostvare saradnju na aktivnostima koja
mogu izgraditi mir i povjerenje u lokalnim zajednicama.

Maida Behram-Stojanov direktorica projekta PRO-budućnost, američke agencije za međunarodni razvoj pojasnila je da projekat PRO-budućnost pokušava kroz svaki svoj segment rada da kod građana ne samo u 60 općina, u kojima djeluje nego i šire, putem sredstava javnog informisanja potaknuti proces stalnog propitivanja i preispitivanja, a sve
s ciljem da se zapravo pronađe kutak u sebi koji će nam pomoći da lakše prihvatimo da postoje politički, historijski, ali i oni ljudski narativi, uslovno rečeno, na drugoj strani.

Kako živimo u društvu koje je još uvijek opterećeno posljedicama prošlosti, ali i činjenicom da se mir konstantno ugrožava diljem svijeta, zajednički moramo afirmirati vrijednosti mira kao naše civilizacijske, ali i osobne odgovornosti – ističu iz projekta PRO-Budućnosti.

Miralem Bgić, dugogodišnji novinar ističe da u vremenu u kome živimo ne možemo biti površni te dodaje:

”Moramo dakle biti iskreni prema sebi, moramo neke stvari i pitanja raščistiti sami sa sobom u glavama, pa onda imati cilj – šta hoćeš, dokle hoćeš.”

Ovakav način rada projekta PRO-Budućnosti je nastojanje da se promjene počnu dešavati iz malih sredina kako bi se doprinijelo izgradnji boljeg društva u BiH za sve njene
građane.

Povezani postovi

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...

Maglajlije obradovale više od 100 pacijenta u Općoj bolnici Tešanj

Ko od vas osvane u miru i sigurnosti svoga...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...