Treninzima usporite starenje

/

Kada se spomene trening svi mi ponaosob u vlastitim mislima stvaramo slike nama prihvatljivog vježbanja. Neko je skloniji teretani, drugi pak jogi a treći trčanju.

Izbor je lični, ali bi neka osnovna pravila trebalo slijediti prilikom svakog vježbanja. Primarni cilj svake vrsta vježbanja je podizanje funkcionalnosti tijela i samim tim usporavanje procesa starenje.

”Step aerobik je vrsta aerobika koja nije najmlađa ali je potisnula klasični aerobik, koji se radi sa klupicama i veoma je interesantan. Može biti jako intenzivan trening, a to opet trener određuje u skladu sa klijentelom koja dolazi. Kombat fitness je vrsta aerobika koja je iskombinovana sa borilačkim vještinama gdje ima dosta udaraca, kick-ova rukama, nogama, i isto tako intenzivna..” – riječi su kojima Vernes Karagić, personalni trener u fitness centru ”New body” opisuje treninge koji su dostupni u fitness centru.

Vježbanje osim dobrog fizičkog zgleda pojedincu donesi i mnoge benifite po zdravlje. Mnogo je onih koji ne vježbaju, a imaju želju. Pitali smo Vernesa Karagića šta je njegova preporuka takvim pojedincima te nam je rekao slijedeće:

”Osnovna preporuka za svakoga ko ne vježba, ko ne trenira je da proba naći vrijeme za sebe. Jer uvijek su izgovori nemam vremena zbog ovog, nemam vremena zbog onog, moram ono, sačekati ću ovo pa ću onda, sedmica ima sedam dana a dan ima 24 sata, a u sedmici ja ne vjerujem da niko ne može za sebe tri sata odvojiti. Tri sata, dva do tri treninga da se obave, da se aktivira zbog sebe, zbog svog zdravlja, psihičkog i fizičkog , mislim da može svako i da se prestanu tražiti izgovori: zbog ovog ne mogu ili zbog onog neću ili čekati ću da ono bude pa ću onda. Uz to drugi najbitniji savjet je da se način prehrane reguliše. Mi znamo kakav ja način prehrane kod nas, odnosno na našem podneblju, tako da sad ne pričamo o tome, da se ljudi i u tom kontekstu malo disciplinuju, da se ne jede sa nogu, u restoranima brze hrane, da se hrana kuha, da se pravi, da se jede ono što je iz kuhinje, da se jede ono što je sezonsko, da se jede ono što je sa našeg podneblja. Za sve te savjete, opet možete doći kod nas, možete naći naše trenere , fizioterapeuta, savjetovati se po pitanju toga. Samo vježbanje i ono što smo pričali, ne bi nikom preporučio za početak, uvijek na početku nađite stručnog trenera, savjetujte se, vidite šta je za vas, neka radi  sa vama mjesec-dva naučite šta je trening, određeni način prehrane, šta je serija, šta je ponavljanje, šta je kardio trening  i nakon toga kad se educirate malo o tome, onda možete pristupiti samostalnom treniranju.”

Za sve one koji žele saznati nešto više o svemu navedenom predlažemo da budu uz talase ZOS radija sutra (17.10.2017) od 13 sati, kada razgovaramo sa Vernesom Karagićem, a ako već danas želite početi sa ulaganjem u vaše zdravlje posjetite fitness centar NEW body na Tešanjci u TC Mepromex i postanite od onih koji misle na svoju budućnost. Za više informacije posjetite službenu fb stranicu fitness centra ”New body” na slijedećem linku.

Povezani postovi

Bruka prije svadbe: Mlada gostima odredila minimalac za kovertu, gosti se šokirali

Sezona svadbi još uvijek traje, a restorani su prebukirani...

Prirodni lijek koji će preko noći revitalizirati vaš organizam

Med je veoma zdrav za jelo i svi smo...

Potez koji mu je promijenio život: Umjesto Golfa 7 kupio krave!

Boris Tanasić iz Busovače za novac koji je prikupio...

Osramoćena napustila vlastito vjenčanje

Dan vjenčanja trebao bi biti jedan od najboljih u...