Nutricionisti tvrde da je hrana pokazatelj dominantnog
osjećanja, jer osobe posežu za određenim namirnicama upravo u zavisnosti od toga
koja emocija preovlađuje.Tokom evolucije ljudi su se u mnogo čemu promijenili, ali ne i
u temperamentu i osjećanjima. Kada je riječ o emocijama i dalje važi podijela na
sreću, tugu, ljutnju i tjeskobu, koju je još prije 2.500 godina postavio Hipokrat. Rukovodeći se ovim odrednicama, savremeni stručnjaci,
neuronutricionisti, otkrili su da određenom hranom loša emocija može da se
“preobrati” u dobru, a pozitivna zadrži.
U stanju tuge spontano biramo takozvane tugofilne namirnice, u koje spadaju
masnoće, slatkiši i žitarice. Organizam je potrebno snabdjeti namirnicama koje
podstiču stvaranje serotonina, hormona sreće i zadovoljstva. Zato, jedite čokoladu kada ste tužni, ali malo. U konzumiranju masnoća i slatkiša ne treba pretjerivati, jer su visokoenergetske
namirnice koncentrovane ugljenim hidratima koji kratkotrajno stvaraju osećaj
dobrog raspoloženja, a mogu da dovedu do gubitka kontrole nad kalorijskim
unosom i gojaznosti. Prednost treba dati žitaricama i proizvodima od cijelog zrna, jer duže održavaju
sitost, ali i dobro raspoloženje. Za očuvanje sreće i radosti, kao najpoželjnijeg osjećaja, treba jesti voće i
povrće, jer je riječ o najzdravijim namirnicama.
Kada prevlada ljutnja, u organizmu se stvara višak hormona noradrenalina.
Njegova aktivnost može da se neutrališe unošenjem mlijeka i mlječnih proizvoda,
kao što su sir, jogurt, kefir. To podstiče gašenje ove negativne emocije. Jogurt i sir gase ljutnju, ističu nutricionisti. Ove namirnice u mozgu utiču na
aktiviranje materija koje koče bijes i dovode do smirenja.
U stanjima tjeskobe i bezvoljnosti preporučuju se riba i meso. Ćureće i pileće
bijelo meso imaju prednost, ali i jagnjetina i teletina umanjuju tjeskobu i podižu
dobro raspoloženje. Moćne omega 3 masne kiseline iz ribe otklanjaju
bezvoljnost, vraćaju pozitivne emocije i čuvaju krvne sudove mozga.


