Na jednostavan način produžite namirnicama vijek trajanja

/

Svakome od nas se barem jednom dogodilo da je kupio nove
namirnice i proizvode koji su se nakon samo nekoliko dana stajanja u frižideru
ili ormarićima pokvarili, te ste ih morali baciti. Svaka namirnica ima određen
rok trajanja, koji uglavnom piše na pakiranju, ali adekvatnim pohranjivanjem
tih namirnica njihov rok se može produžiti. Kako bi vaše namirnice duže bile
svježe, za vas smo pripremili nekoliko savjeta, pratite ih i uživajte duže u
svježim namirnicama.

Dodajte puter u sir
Nakon što ste izrezali komad sira, dodajte malo putera na izrezanu površinu
prije nego što ga vratite u frižider. Dodavanjem putera u sir spriječit ćete
njegovo isušivanje.

Okrenite zdjelice
Okrenite zdjelice s kiselim vrhnjem i svježim sirom. Okretanjem zdjelica s
vrhnjem ili svježim sirom naopako stvarate vakuum unutar njih. To će usporiti
rast bakterija, što znači da će duže trajati u frižideru.

Mladi luk
Jednostavno uzmite luk koji još ima korijenje i obrežite vrhove tako da budu
svi jednake dužine. Stavite ih u čašu vode tako da samo bijeli dio bude
potopljen i stavite pored sunčanog prozora. Za nekoliko dana trebali biste
primijetiti ponovni rast. Zeleni dio može se koristiti u kuhanju, a jednom
obrezan i dalje će rasti, ostavljajući nepreglednu zalihu.

Spremite luk u čarape
S dolaskom jeseni pravimo i zalihe povrća, između ostalog, crvenog, ljubičastog
i bijelog luka, ali da biste ih sačuvali svježe i bez truhljenja narednih šest
mjeseci, stavite ih u prozirne najlonke. Zavežite čvor iznad svake glavice i
objesite na hladnom i suhom mjestu.

Čuvajte začine
Začinsko bilje poput korijandera, bosiljka, peršuna i vlasca može se duže
održati svježe ako se čuva poput cvijeća. Jednostavno ih potopite u šoljicu
vode prije nego što ih prekrijete plastičnom vrećicom i zatvorite gumicom.

Držite krompir s jabukama
Krompir i jabuke držite zajedno, kako biste spriječili da proklija. To će
spriječiti klijanje krompira, jer jabuke oslobađaju plin etilen. Teoriju je
testirala „American Test Kitchen“ te su otkrili da je trik pomogao da krompir
traje do osam sedmica bez klijanja.

Avokado poprskajte sprejem za kuhanje
Ako vam ostane pola avokada ili napola pojedena zdjelica guacamola, možete
spriječiti kvarljivost s malo spreja za kuhanje. To će stvoriti prepreku za
kisik na plodu koji sprečava njegovo oksidiranje i truljenje.

zosradio.ba/azra.ba

spot_img

Povezani postovi

Ahmed Fazlić iz Zenice ostvario dječački san: Prvijencom “Sipajte još jednu” oduševio publiku

Ahmed Fazlić, 25-godišnji muzički talenat iz Zenice, objavio je...

Životna priča pjevača Damira Majdančića iz Tuzle: Još kao dječak pjevao sevdalinke, u Zagrebu pronašao sebe

Pjevač Damir Majdančić, Tuzlak koji više od dvije decenije...

Mirza Malkoč singlom “Svjetlo u tunelu” na najbolji način najavio novi album

Mirza Malkoč pjesmom "Svjetlo u tunelu" najavio je početak...

Miroslav Ilić pred koncert u Sarajevu: Emocije su mi pomiješane, sa Halidom sam imao najdugotrajnije i najiskrenije prijateljstvo

Legendarnom Miroslavu Iliću, jednom od najpoznatijih pjevača narodne muzike...