Ako ste se u prošlosti borili sa viškom kilograma ili tu
bitku i dalje vodite, postoji velika vjerovatnoća da ste osjetljivi na ugljene
hidrate. Šta to tačno znači?
Iznenađujuće je saznanje da postoje ljudi koji su osjetljivi
na njih i imaju preterani fiziološki odgovor na šećere i ugljene hidrate.
Oni intenzivno žude za skrobom i slatkišima, a karakteriše
ih nemogućnost da se zasite koja dovodi do prejedanja i rezultira brzim
skladištenjem masti.
Da, tako snažna reakcija na ugljene hidrate zaista postoji i
mogla bi da bude zavisnost od ugljenih hidrata.
Ako sumnjate da i vi pripadate ovoj grupi, postoji način da
utvrdite da li imate i simptome koji su karakteristični za ovu vrstu
osjetljivosti.
Simptomi
Ukoliko ste gojazni, u vašoj porodici neko od članova ima
dijabetes tipa 2, prije svega roditelji ili braća i sestre ili često žudite za
slatkišima ili skrobom, trebalo bi da razmislite o ovoj vrsti osjetljivosti i
to provjerite.
Jedete kada su pod stresom, a najviše se debljate u području
trbuha ili imate potrebu da spavate sat vremena nakon što pojedete grickalice
ili obrok bogat ugljenim hidratima, takođe može da ukaže na ovu osjetljivost.
Neki od simptoma su i ti da kada jedete međuobrok bogat
ugljenim hidratima, imate problema s ograničavanjem količine koju ćete pojesti
ili često i dalje osjećate glad nakon obroka.
Ovo je jedan od načina na koji možete sami da provjerite da
li osjetljivost postoji, međutim, test krvi je ipak mjerodavniji kao i razgovor
sa ljekarom. To će vam značiti i pomoći da hranom, odnosno unosom pravih
sastojaka i adekvatnim savetom lekara kontrolišete osjetljivost na ugljene
hidrate,navodi Eat This, Not
That.


