Svake se godine u svijetu proizvede i više nego dovoljno
hrane za sve stanovnike Zemlje, no unatoč tomu i dalje je oko 690 miliiona
ljudi gladno, a njih 1,9 milijardi ima prekomjernu tjelesnu težinu.
Još potresniji je podatak UN-a prema kojem se gotovo trećina
sve proizvedene hrane baci, što je etički i ekonomski problem te pridonosi
porastu štetnih stakleničkih plinova.
Postoje mnogi načini na koje možete smanjiti količinu hrane
koju nepotrebno bacate. Donosimo vam nekoliko savjeta uz koje ćete stati
na kraj ovom problemu, ali i uštedjeti novac, piše 24sata.hr.
Planirajte kupovinu
Većina ljudi kupuje više hrane nego što im je potrebno. Iako
se čini kako je kupnja mnogo hrane odjednom dobra ideja, jedno istraživanje
pokazalo je da tako zapravo trošimo više. Kako tome stati na kraj? Prije
odlaska u kupovinu napravite popis namirnica za koje ste sigurni da ih trebate,
što će možda značiti i da u nabavku idete češće.
Pravilno pohranite namirnice
Izbjegavajte zajedno pohranjivati namirnice koje tokom
sazrijevanja proizvode veće količine etilena. Etilen mogu ispuštati banane,
avokado, rajčice, breskve, kruške, dinje i mladi luk. Zato ove namirnice ne
treba stavljati blizu krompira, jabuka, lisnatog povrća, bobičastog voća i
paprike. Također nemojte zaboraviti na mogućnost zamrzavanja hrane. Zamrznuti
možete ostatke povrća ili voća, ali i cijele obroke, kao što su supe.
Redovno čistite frižider
Ako vam je frižider pretrpan namirnicama, neke od njih
nećete ni vidjeti dok im ne istekne rok trajanja. Zato se poslužite
jednostavnom metodom – sve nove namirnice stavljajte iza starijih. Tako ćete prvo
iskoristiti namirnice kojima brže istječe rok trajanja.
Pripazite na veličinu porcija
Prejedanje je postalo globalni problem, posebno u razvijenim
zemljama, te još jedan uzrok nepotrebnog bacanja hrane. Hranu koja ostane višak
na tanjiru iz kojeg smo jeli najčešće bacamo u smeće. Kako biste riješili dva
problema odjedanput, poslužite se jednostavnim trikom i ograničite veličinu
tanjira iz kojeg jedete. Vodite se idejom da je jednostavnije grabiti manje i u
više navrata nego nepotrebno natrpati tanjur.
Odvajajte biootpad
Ako već dođete u situaciju da morate baciti hranu, učinite
to ispravno. Biootpad se odvaja u posebne vrećice, a u njega se ne baca skuhana
ili pokvarena hrana, kao ni meso, kosti, mliječni proizvodi, ulja i masti. U
smeđe vrećice bacajte ostatke voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave te
vrtni i zeleni otpad. U manjim količinama i papirnate maramice, piljevinu ili
kosu.


