Kopriva je zeljasta biljka kojoj odgovara hranjivo zemljište. Bogata je ljekovitim tvarima
i pomaže pri mnogim tegobama, čisti jetru, liječi anemiju, krv, reumu.
Sastojci: 400g listova mlade koprive, 7 limuna, 800 g šećera, 5 supenih kašika livadskog meda, litar prokuhane vode.
Priprema:
1. Listove koprive dobro operite. U posudu sipajte vodu i 5 oguljenih limuna, koje ste prethodno isjekli na kolutove. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata. Sljedeći dan rukama dobro izgnječite sve sastojke, pa dobivenu tečnost procijedite.
2. Dodajte šećer i svježe iscijeđen sok od preostala 2 limuna i ostavite nekoliko sati, povremeno miješajte dok se sav šećer ne istopi. Zagrijte smjesu do vrenja i ostavite 5 minuta da vri uz neprestano miješanje. Med stavite na kraju kada se smjesa ohladi, prenosi Avaz