Volite li čokoladne slastice svakako morate isprobati
čokoladnu tortu bez brašna. Ovaj recept ne traži posebne vještine, te čak nema
iščekivanja dizanja biskvita, što znači kako nema šanse da vam ova čokoladna
rap sodija ne bude omiljen recept.
Sastojci:
15 dkg maslaca, 20 dkg šećera u
prahu, 10 jaja, 20 dkg čokolade s najmanje 40 posto kakaa, 15dkg mljevenih
oraha (prema želji), 3 kašike kakaa, krušne mrvice za posipavanje.
Priprema:
Otopite maslac. U veću posudu za miksanje stavite šećer. Odvajajte žutanjke od
bjelanjaka pa žutanjke ubacujte u šećer, a bjelanjke u drugu veću posudu u
kojoj ćete kasnije napraviti snijeg. Otopite čokoladu na laganoj vatri.
Žumanjke sa šećerom miksajte 5 minuta pa potom malo po malo unutra dodajte
otopljen maslac. Pazite na to da maslac bude mlak, nikako vruć. Istucite čvrst
snijeg od bjelanjaka.
U smjesu žutanjaka, šećera i maslaca ubacite otopljenu
mlaku čokoladu i kao. Kada ste je povezali sa smjesom, ubacite u posudu par
velikih žlica snijega kako biste je malo razrijedili pa potom u nju umiješajte
i orahe. Zatim kompletnu smjesu ubacite u posudu sa snijegom kako biste ga
lakše povezali s tako velikom količinom tučenih bjelanjaka. Miješajte lagano
dok sve ne povežete u glatku i svilenkastu smjesu.
Upalite pećnicu na 180
stepeni Celzijevih.
Namažite kalup za tortu s malo maslaca i temeljito ga
posipajte s krušnim mrvicama. Ulijte smjesu u kalup i stavite u zagrijanu
pećnicu. Tortu pecite između 40 do 55 minuta. Prvih 30 minuta ne otvarajte
pećnicu kako se torta ne bi spustila.
Tek kada primijetite da se na vrhu
stvorila čvrsta korica i da se torta malo odvaja od rubova kalupa, otvorite
pećnicu i čačkalicom je ubodite po sredini. Ako je čačkalica nakon toga suha,
torta je pečena. Kada se ohladi, po želji je možete ukrasiti s malo čokoladne
glazure, bobičastog ili nekog drugog voća te poslužiti uz žlicu tučenog slatkog
vrhnja.
zosradio.ba/Tuzlanski.ba