Iako je sol nužna, kažu da treba
obratiti pažnju na dnevni unos. Kako prenosi Life Hacker, količinu soli za
jedno jelo određujemo prema vrsti.
Na primjer, ako u receptu piše kašika
košer soli, a vi umjesto toga stavite kašiku morske ili kuhinjske soli, jelo će
biti presoljeno. Košer sol ima puno veću kristalnu strukturu od ove dvije
vrste, pa bi bilo najbolje da se osvrnete na masu – taj podatak možete vrlo
jednostavno pronaći na internetu.
Pretjerivanje s ovim začinom može
dovesti do raznih zdravstvenih problema, pa stoga Svjetska zdravstvena
organizacija (WHO) kao preporučeni dnevni unos navodi pet
grama. Upozoravaju da obratite više pažnje kroz koje sve namirnice unosite
sol – ona je glavni sastojak mnogih industrijski proizvedenih jela.
Unos možete smanjiti biranjem
namirnica koje sadrže 1,4 g soli na 100 g hrane, konzumiranjem svježeg voća i
povrća uz svaki obrok, konzumiranjem mliječnih proizvoda koji imaju niski
sadržaj natrija poput svježeg sira i jogurta, izbjegavanjem prerađene hrane
poput suhomesnatih proizvoda i naravno, izbjegavanjem brze hrane i grickalica.
zosradio.ba/ljepotaizdravlje