Toplotini val se nastavlja i mnogi traže najbolja rješenja
da što lakše podnesu visoke temperature. Možda posljednje što želite jeste
kuhati i dodatno zagrijavati prostor.
Ako ne budete mogli jesti sve obroke u restoranima, morat
ćete kuhati, a uključivanje pećnice znači zagrijavanje cijele kuhinje. Međutim,
svi želimo jesti ukusne i kuhane obroke.
Evo nekoliko savjeta za jednostavno, lagano ljetno kuhanje
koje će vam pojednostaviti život.
Predjelo bez pećnice i ringle
Ko kaže da za pripremanje obroka morate uključivati pećnicu
ili ringlu? Okruženi smo sezonskim voćem i povrćem pa to treba iskoristiti.
Bazirajte ljetne obroke na raznim salatama, hladnim supama i svježim, sirovim
jelima.
Desert bez pečenja
Budući da salate, supe i predjela možemo pripremiti bez
toplote, učinimo isto i za deserte. Možete praviti kolačiće, pite i poslastice
bez ikakvog približavanja pećnici.
Jagode s gotovim šlagom, voćna salata, torta bez pečenja,
frapei i smoothieji – to su sve slastice kojim nećete povećati temperaturu u
domu.
Lagani obroci
Čak i ako vam ne smeta kuhanje tokom ljeta, ne želite se
osjećati opterećeno teškim obrocima. Pripremite lakše verzije uobičajenih jela.
Dodajte puno povrća u jela s tjesteninom ili rižom kako biste smanjili količinu
škroba. Napravite rižu sa špinatom, paprike punjene sirom ili rezance od
tikvica.
Napravite sendviče bez hljeba tako što ćete koristiti krekere
ili dvopek, a sendviče napunite svježim povrćem poput zelene salate, paprike,
paradajza i luka.
Pojednostavite pripremu obroka
Puno je prečaca i strategija koje mogu olakšati ljetno
kuhanje. Postupak kuhanja olakšajte tako što ćete kupiti već narezano povrće
ili polupripremljena jela koja ćete brzo završiti i skratiti vrijeme provedeno
u kuhinji. Možete isprobati skuhani tofu, unaprijed izrezane proizvode i bilo
šta drugo što vas zanima.
Pripremite svoje namirnice čim ih donesete u kuću, a
oguljene isjeckane sastojke držite u vrećicama u frižideru. Kad dođe vrijeme za
kuhanje, pola posla već će biti gotovo.
Kuhajte obrok za više dana
Ako se ipak odlučite kuhati obrok, napravite veću porciju
koju ćete moći jesti više dana te ćete tako izbjeći svakodnevno kuhanje. Ako
palite pećnicu da napravite ručak, ispecite dva ili tri jela odjednom. Spremite
sve što danas ne jedete u frižider.
Kuhajte na otvorenom
Ukoliko imate mogućnost kuhati u bašti, to će biti idealno
rješenje. Zapalite roštilj i napravite nevjerovatno povrće s grilla, veganske
pljeskavice i kobasice, pa čak i pizzu s roštilja. Ako nemate dvorište, a imate
balkon, pripremite obrok na stolnom roštilju na balkonu.
zosradio.ba/klix.ba