Novo istraživanje iz Velike Britanije otkrilo je da je
ispijanje kafe povezano sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti i drugih
zdravstvenih stanja jetre. Trenutno naučnici rade na ispitivanju mogućnosti
uključivanja kafe u terapiju liječenja ovih bolesti.
Istraživanje, objavljeno u časopisu BMC Public Health 22.
juna, pokazalo je da osobe koje piju kafu imaju 21 posto smanjen rizik od
bolesti jetre i 49 posto niži rizik od smrti od hronične bolesti jetre.
Zdravstvene dobrobiti najizraženije su bile kod ljudi koji
su pili mljevenu kafu u odnosu na one koji su pili instant kafu. Ovo
istraživanje predstavlja nove dokaze i doprinosi teoriji da kafa koristi
zdravlju jetre.
Istraživači su procijenili zdravstvene podatke 495.585 osoba
koji su se u prosjeku pratili 10 godina. Od te grupe, 78 posto je konzumiralo
mljevenu kafu s kofeinom, instant kafu ili kafu bez kofeina, a 22 posto nije
konzumiralo kafu.
Tokom istraživanja bilo je 3.600 slučajeva hroničnih bolesti
jetre ili steatoze, nakupina masti u jetri. Također su zabilježena 184 slučaja
hepatocelularnog karcinoma, karcinoma jetre.
Oni koji su pili kafu imali su 21 posto smanjen rizik od
razvoja hronične bolesti jetre i 20 posto manji rizik od masne jetre. Učesnici
istraživanja koji su pili kafu imali su i 49 posto smanjenog rizika od umiranja
od hronične bolesti jetre.
Zdravstvene prednosti bile su najizraženije kod onih koji su
pili mljevenu kafu s kofeinom. Iako su instant kafa i kafa bez kofeina povezane
sa zdravstvenim blagodatima, mljevena kafa imala je najveće efekte.
Prema istraživačima, mljevena kafa sadrži najvišu razinu
kahweola i cafestola – dva sastojka za koja se smatra da štite od bolesti
jetre. Zdravstvene koristi umanjile su se sa četiri do pet šoljica kafe dnevno.
Istraživači kažu da bi se kafa potencijalno mogla koristiti
kao pristupačan i dostupan način za smanjenje rizika od razvoja bolesti jetre.
“Iako je također prikazan u prethodnim istraživanjima,
čini se da ovaj rad do danas predstavlja najuvjerljivije dokaze da je
konzumacija kafe povezana sa smanjenjem smrtnosti zbog jetre u velikoj
populaciji,” rekao je dr. Joseph Lim, hepatolog sa Yale Medicine i
profesor na Yale School of Medicine.
Prema dr. Tamar Taddei, hepatologu s Yale Medicine i
profesoru na Yale School of Medicine, teško je precizno odrediti kako i zašto
se kafa može boriti protiv bolesti jetre, navodi Healthline.
“Može imati antiinflamatorna ili antifibrotička
svojstva, dva glavna i međusobno povezana puta do bolesti jetre i raka
jetre”, rekao je Taddei. U igri mogu biti i drugi faktori koji još uvijek
nisu identificirani.
Potrebno je više istraživanja kako bi se istražilo kako
kafa, zajedno s načinima na koji je proizvedena, može poboljšati zdravstvene
ishode kod ljudi s oboljenjima jetre.
zosradio.ba/klix.ba