Kiflice su neobilazan dio svake trpeze, a možemo ih jesti na
“milion” načina, i u svako doba dana.
Za ovu nedjelju, pronašli smo recept za najbrže i najmekše
kiflice (vjerujte nam, probali smo).
Za manje od 40 minuta, sve je gotovo i vi, vaši
prijatelji i ukućani začas ćete uživati u ovim izvrsnim slasticama – slatke,
slane, s punjenjem ili bez, možete ih praviti kako god vama odgovara!
Sastojci
6oog mekog brašna
200ml jogurta ili čvrstog kiselog mljeka
200ml mlijeka
100ml ulja
1 mala kašika soli
1 mala kašika šećera
1 prašak za pecivo
1 kesica suhog kvasca
premazivanje:
1 žumance
susam
Priprema:
U mlako mlijeko stavite suhi kvasac i šećer pa onda sve
ostale sastojke i dobro, dobro umijesite rukom. Dobit ćete tvrđe tijesto koje
je izrazito pogodno za rad.
Podijelite tijesto na dva dijela i sa oklagijom razvucite
tijesto u krug (možete preko tijesta staviti plastičnu foliju, kako vam se
tijesto ne bi lijepilo za oklagiju).
Tijesto isijecite na trokutove (pogledajte u fotogaleriji
kako), a tako uradite i s drugim dijelom tijesta, navodi Coolinarika.
Premažite ih žumancetom i pospite susamom. Pecite ih
(najbolje na papiru za pečenje preko pleha) u zagrijanoj rerni na 180° nekih
20-ak minuta i to je to! Prijatno vam!
zosradio.ba/radiosarajevo.ba