Održavanje holesterola na normalnoj razini moguće je uz
pravilnu ishranu odnosno odabirom namirnica uz pomoć kojih možete sniziti
holesterol.
Određena hrana može poboljšati razinu kolesterola te
zauzvrat smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Tamna čokolada
Može se činiti kontradiktornim, ali dodavanje malo tamne
čokolade i kakaa u prehranu moglo bi koristiti srcu. Studije su pokazale da
flavonoidi prisutni u tamnoj čokoladi i kakau mogu smanjiti rizik od srčanih
bolesti.
Međutim, nije dobro jesti previše čokolade, jer je ona često
bogata dodanim šećerima, što može negativno utjecati na zdravlje srca. Najbolje
je ograničiti dnevni unos crne čokolade na jednu manju porciju i odabrati onu
sa sadržajem kakaa 70 posto ili većim.
Orašasti plodovi
Sadrže puno hranjivih sastojaka, uključujući zdrave masnoće,
vlakna i antioksidanse. U pregledu tri velike studije, ljudi koji su jeli više
orašastih plodova imali su manji rizik od kardiovaskularnih i koronarnih
bolesti.
Orasi su posebno izvrsni za zdravlje srca, jer sadrže vrlo
bitnu omega-3 masnu alfa-linolensku kiselinu koja je povezana sa smanjenim
rizikom od kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog ili moždanog udara.
Grah
Osim što je dobar izvor biljnih proteina i minerala kao što
su željezo i magnezij, grah je sjajan izvor vlakana, a posebno je bogat topivim
vlaknima koja se otapaju u vodi i stvaraju materijal sličan gelu dok prolazi
kroz vaš probavni trakt.
Avokado
Ovo zeleno voće sadrži puno zdravih mononezasićenih masti i
prehrambenih vlakana koja pomažu u snižavanju razine kolesterola.