Čaša
soka od paradajza broji oko 60 kalorija, a jeste li znali da u njoj možete
pronaći dovoljnu količinu kalcijuma, vitamina C , željeza…? Savršeno je piće
koje možete isprobati uz svoj doručak. Naučnici su otkrili da u 100 g paradajza
ima oko 18 kalorija, odnosno jedan komad srednje veličine ima oko 22 kalorije.
Paradajz kao lijek
Sok
od paradajza spriječava napade gladi i želju za hranom – oštar i kiselkast ukus
snažno utiče na naše čulo ukusa i
preopterećuje ga, pa samin tim čini da duže ostanemo siti. Ovaj sok stimuliše
rad crijeva jer njegova tečnost pospješuje rad jetre koja na svoj način
spriječava zatvor. Znatno poboljšava vid jer sadrži vitamin A.
Osigurava
bolji kvalitet krvi zbog količine vitamina i minerala koje paradajz sadrži, i
to: željezo, kalcijum, vitamin A, kao i
vitamin C. Također je veoma poznato da je paradajz važan za kardivaskularne
probleme, i to iz razloga što u sebi sadrži veliku količinu likopena, koji je
veoma važan za dobar rad srca. Bilo da paradajz koristite u ishrani svakodnevno
ili u vidu soka, sniziće se nivo lošeg holesterola u krvi, to je sigurno, kao i
triglicerida. Na taj način spriječava taloženje nepotrebne masti u krvnim
sudovima.
Sok
od paradajza – recept
Ovo
jeste sezonsko voće, ali ga u obliku soka možete konzumirati cijele godine. Naravno,
najbolje je kada je sok sviježe cijeđen, zato iskoristite vrijeme pred vama
kada ga ima u izobilju.
Za
svijež sok od paradajza potrebno vam je:
2
velika paradajza
1
celer
1
krastavac
malo
peršunovog lišća
pola
kaščice soli (opciono, možete da probate i bez toga)
Sipajte
sastojke u blender i sameljite u sok. Popijte odmah!
Želite
slatku varijantu soka, jer samo takav sok za vas i jeste sok? Probajte ovaj recept:
3
jabuke
3
šargarepe
2
paradajza
Kao
i kod prethodnog recepta, sastojke sameljite u blenderu i konzumirajte odmah.
Sličan
napitak za mršavljenje možete prirpremiti i za zimu i tada je potrebno da ga
skuhate prije nego što ga sipate u flaše.
Recept
za kuhani sok od paradajza uključuje sledeće:
oko
40 komada srednjeg paradajza
stabljika
celera
2
kašike šećera
1
kašika soli
Sastojke
usitnite u blenderu. Ukoliko nemate
dobar blender, upotrebite mašinu za mlevenje mesa ili drobilicu za pire i
procedite sok koji ste dobili kroz gazu. Ovako dobijenu tečnost kuvajte na
srednoj vatri. Potrebno je da provri i da se kuva pola sata posle ključanja.
Sipajte sok u sterilisane staklene flaše.