Slatki recept: Pripremite tradicionalnu šljivopitu

/

Sezona šljiva trenutno je na vrhuncu, a ukusne plodove ovog
voća možete iskoristiti za pripremu različitih jela, počev od džemova i
marmelada, do tradicionalne šljivopite za koju recept možete pronaći u
nastavku.

Šljive spadaju u niskokalorično voće, mogu se konzumirati
sirove i sušene, a od njih možete napraviti raznovrsna jela od džema, pekmeza i
marmelade pa do šljivopite.

Donose brojne zdravstvene dobrobiti – bogate su vitaminima A
i C, kalijem, kalcijem, magnezijem i antioksidansima, a stimuliraju rad
imunološkog sistema, čuvaju zdravlje kože i poboljšavaju sposobnost tijela da
apsorbira željezo.

Zdravstveni benefiti, ali i činjenica da na ovim prostorima
šljive posebno uspijevaju, uzrokovali su da šljive budu sastavni dio
tradicionalnih recepata, kao što je i ovaj koji donosimo u nastavku.

Sastojci:

700 gr šljiva, 5 kašika šećera, 4 kašike brašna ili
pšeničnog griza, 2 kašike istopljenog maslaca i malo cimeta.

Priprema:

Šljive očistiti od košpica i razdvojiti polovice u tepsiju
obima 25 cm.

Po šljivama ravnomjerno posuti istopljeni maslac, šećer,
griz/brašno i cimet, a količine možete prilagoditi svom ukusu ili tome koliko su
šljive zrele i slatke.

Peći u već zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20-30 minuta ili
dok griz/brašno ne “potone” u sok koji puste šljive.

Prije posluživanja poželjno je rashladiti, a može se jesti
uz dodatak sladoleda ili šlaga.

zosradio.ba/klix.ba

spot_img

Povezani postovi

Zašto je kikiriki namirnica koju trebamo jesti u zimskom periodu kao zdravu alternativu

Tokom hladnijeg perioda godine ljudi se mnogo manje kreću,...

Ovo su najemotivniji horoskopski znakovi: Da li ste vi među njima?

Ako ste osoba koja otvoreno izražava emocije, ako ste...

Korijander, začin i čistač otrova iz organizma

Korijander je najbolji čistač otrova i teških metala iz organizma. Korijander Coriandrum sativum je...

Koliko često biste trebali mijenjati četkicu za zube

Za održavanje zdrave dentalne higijene, pranje zuba najmanje dva...