Grožđe, osim što osvježava, korisno je i kao lijek za
čišćenje krvi, reguliranje varenja, uklanjanje masnih naslaga iz tijela, za
liječenje upalnih procesa organa za varenje, kao i za uklanjanje reumatičnih
poteškoća i kožnih alergija. Svježi sok od grožđa bogat je vitaminima A, B
i C i raznim mineralima. Grožđe djeluje kao prirodni tonik organizma, a osim
toga je i izrazito hranljiva namirnica. Sadrži oko 20 posto šećera, pa je i
energetski vrijedna namirnica.
Ovo voće je, također, važan izvor bioflavonida, koji štite
organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa, grožđe ima i
snažan efekt protiv bakterija, virusa, upala i alergija. Preporučuje se protiv
loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju
demencije i degenerativnih očnih bolesti.
Koža bobica puna je balastnih tvari poput celuloze i
pektina, zbog čega se grožđe smatra voćem koje pospješuje probavu i pomaže u
izlučivanju vode iz tijela (diuretik). Optimalan omjer fosfora i kalcija u
grožđu djeluje povoljno na metabolizam zglobova i kostiju. Naime, bobice grožđa
obiluju anorganskim fosfatima, a fosfor je, uz kalcij i magnezij, sastavni dio
svih koštanih struktura.
Grožđe je bogato vitaminima A, svim vitaminima B grupe
izuzev B12, C i E vitaminima, a sadrži i minerale poput natrija, fosfora,
kalcija, kalija, željeza, magnezija i flora te jabučnu, vinsku i limunsku
kiselinu.
zosradio.ba/avaz.ba