Povrće sadrži razne hranjive tvari koje podržavaju
cjelokupno fizičko zdravlje. Nova studija objavljena u Journal of the Academy
of Nutrition and Dietetics sugerira da, osim fizičkog zdravlja, povrće može
poboljšati i mentalno zdravlje.
“Povrće sadrži bezbroj mikronutrijenata, kao što su cink,
magnezij, folat i željezo, koji su ključni za optimalnu mentalnu funkciju”,
kaže Isa Kujawski, dijetetičarka iz Washingtona. “Također sadrži antioksidanse
koji štite tijelo od oksidativnog stresa, koji je povezan s depresijom i
tjeskobom.”
O studiji
U novoj studiji istraživači su željeli vidjeti mogu li
otkriti utjecaj na sreću i psihološku dobrobit na temelju količine povrća koju
ljudi konzumiraju. Kako bi to testirali, analizirali su 75 sudionika u dobi
između 18 i 65 godina koji su obično imali nizak unos povrća. Podijeljeni su u
testnu i kontrolnu grupu.
Tijekom 8 tjedana sudionici testa dobivali su izbor svježeg
ili smrznutog povrća i bili su upućeni da konzumiraju količine preporučene u
Smjernicama o prehrani – otprilike dvije do četiri porcije dnevno, ovisno o
njihovoj uobičajenoj količini dnevnih kalorija, prenosi Index.
Kontrolna skupina držala se svoje uobičajene prehrane.
Istraživači su koristili skalu subjektivne sreće (SHS) za procjenu sreće prije
i nakon studije.
“SHS rezultati su se povećali kada se konzumirala količina i
vrsta povrća preporučena u Smjernicama o prehrani”, kaže dr. sc. Shanon
Casperson, biologinja i istraživačica u Centru za istraživanje ljudske prehrane
Grand Forks.
“Svaki sudionik testa jeo je dvije do tri porcije povrća
svaki dan”, kaže dr. Casperson. “Oni su dobili slobodu birati povrće koje su željeli
jesti iz svake od potrebnih podskupina povrća. Važno je svaki tjedan jesti
široku paletu povrća svih duginih boja.”
Ovi rezultati potvrđuju ono što su mnogi stručnjaci za hranu
i prehranu pretpostavljali – da raznolika prehrana može imati širok utjecaj na
cjelokupnu dobrobit osobe.
Zašto povrće potiče sreću
Istraživački rad dr. Casperson napominje da vitamini i
fitokemikalije u povrću imaju antioksidativne i protuupalne učinke, što može
pozitivno utjecati na psihološku dobrobit. Međutim, ona napominje da je
potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti razumio taj utjecaj.


