Zanimljivo takmičenje u Gračanici: Evo čija je sarma najbolja

/

Tako jedne spremaju ćeteniju, druge bosansku tarhanu, treće slikaju, četvrte heklaju, a najviše je onih koje su se posvetile domaćoj proizvodnji na tradicionalan način.

Članice nedavno formiranog Udruženja „Ruža“ iz Lohinje Donje u djelo su provele zanimljivu ideju predsjednika te MZ Zijada Kapetanovića da se u tom najpoznatijem gračaničkom selu po proizvodnji kupusa organizira manifestacija posvećena upravo tom povrću.

Organizirale smo „Dane kupusa“, u okviru kojih je održano takmičenje u spravljanju popularnog jela bosanske sarme – govori Halima Mehanović iz Udruženja „Ruža“.

Žiri, u kojem su bili kuhar Osman Džinić, direktor Turističke zajednice Gračanica Edin Ibrišević i dopisnik „Dnevnog avaza“ Hasan Čalić, imao je težak zadatak. Nakon što su degustirali sva pripremljena jela proglasili su tri najbolja.

Pobijedile su žene iz Udruženja „Tragom tradicije“ iz Pribave.

Druge su bile članice „Behara“ iz Škahovice, a treće mjesto osvojilo je Udruženje „Gradina“ iz Sokola.

Priznanja su im uručili ministar poljoprivrede TK Vahidin Smajlović, predsjednik Obrtničke komore TK Nedžad Nuhanović i gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, piše Avaz.

Članica „Ruže“ Amira Čelić-Omerašević kaže da je odziv bio iznad očekivanog. U takmičenju su učestvovale žene iz deset udruženja koje su pokazale veliko umijeće u pripremanju jela bez kojeg u BiH nema dobre sofre.

zosradio.ba/hayat

Povezani postovi

Kako mladi biraju posao u BiH: Prvo gledaju platu pa sve ostalo

U godinama kontinuirane ekonomske krize, u kojima su se...

Podignuta optužnica za poreznu utaju: Firma iz Doboja oštetila državu za 600.000 KM

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za...

Uhapšen advokat, pronađena četiri pištolja i 435 komada municije

Advokat Dragan Stupar predat je jutros Republičkom tužilaštvu, a...