Hoće li se u subvenciju cijene plina uključiti i federalna vlada?

/

Za više od 30 posto bit će veći računi građanima za plin i centralno grijanje u Kantonu Sarajevo već krajem ovog mjeseca.

I tu, kažu stručnjaci, povećanju cijena ovog energenta, nije kraj. Dosadašnja
poskupljenja, pravdaju iz Energoinvesta, bila su neminovna. Hoće li se u subvenciju cijene plina uključiti federalna vlada? Sastanak sa kantonalnom sarajevskom zakazan je za ponedjeljak.

Novim poskuljenjem cijene plina u januaru od 11 posto, nije kraj rastu cijena ovog energeta, kažu stručnjaci. Dodatno poskupljenje slijedi već u aprilu. U ovoj godini, plin bi, smatraju, mogao biti skuplji i do 100 posto u odnosu na prošlu godinu.

“Šta sve vrijeme govore – da su potpisali ugovor za 2022. godinu. Nije tačno. Potpisali su ugovor sa Gazpromom za prvih pet mjeseci. Znate zašto su potpisali za prvih pet mjeseci. zato što je Srbija potpisala za prvih pet mjeseci, jer je Aleksandar Vučić išao i molio Vladimira Putina, pa smo ušli u taj aranžman, jer nas gledaju kao koloniju Srbije. A Srbiji su dali Gazprom zbog izbora u Srbiji, koji će biti u aprilu. Što znači, u maju ide promjena cjenovne formule i očekivati je onda u junu dalje povećanje”, pojasnio je Almir Bečarević, stručnjak za plin.

Građani će već krajem ovog mjeseca dobiti račune veće za oko 30 posto. Bit će povećani i računi onih koji se griju putem Toplana. A i one do sada, kažu, jedva su plaćali.

“Plin koristim. Zabrinjavaju me poskupljenja, kako ne. Svakoga bi normalnog. Mislim da je ovo nenormalno što rade, ne znam, svi se pravdaju da su upravu, a onaj koji je potrošač on će najviše nastradati”, “Jako puno mjesečno trošim na plin”, “Grozno za penzionere. Ne znam kako će se održati ovo sve, ali preživjet ćemo valjda, ali je vrlo teško”, samo su neki od odgovora zabrinutih građana.

Iz Energoinvesta se pravdaju, kažu, poskupljenja su bila neminovna jer su utrošene rezerve. Osigurane su, poručuju, i dovoljne količine plina za ovu grijnu sezonu, što nikada nije bilo upitno, ali naručivanja dodatnih količina neće biti.

“Naručivanje dodatnih količina je moguće, ali je potrebno znati da je cijena takvog plina 4-5 puta skuplja, te je rješenje tim modelom mnogo manje racionalno od tehničke optimizacije. Iskazivanje spremnosti za naručivanje dodatnih količina po većim cijenama se pokazalo već praznim obećanjima, jer Sarajevogas odbija platiti račun za takve dodatne količine kada je iste trebalo naručiti zbog kvara u Bugarskoj u novembru 2021.”, istakli su
iz Energoinvesta.

“Kao prvo, rekli su da kad je bila bugarska kriza, kad je došlo do pucanja plinovoda, da je plin pozajmljen iz Srbije, sada kažu, trebaju platiti taj plin. Drugo, kažu da je uredno snabdjevanje – pa kako je uredno snabdjevanje kad možete provjeriti u Toplanama da su već koristili mazot jer nisu imali plina u dovoljnim količinama. I oni kažu da je ovo neminovno. Neka Eneroginvest po zahtjevu Odbora za energetiku Federalnog parlamenta koji mu je upućen prije pola godine, da dostavi sve fakture kad su prešli na TT”, rekao je
Bečarević.

Resorni federalni ministar Nermin Džindić, pozvao je na sastanak Vladu Kantona Sarajevo u ponedjeljak, 10. januara, kako bi našli rješenje za problem subvecioniranja poskupljenje cijene plina, nakon što je kantonalni premijer pozvao Vladu Federacije BiH da to učine zajedno. Od pet do sedam miliona KM kantonalna vlada izdvajala je za subvencioniranje poskupljenja plina posljednja dva mjeseca prošle godine. A za nova poskupljenja od 11 posto, odnosno, ukupno 37,8 posto, dodatne milione, Forto kaže, neće moći izdvajati.

zosradio.ba/072info.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...