Osiguranje australskih aerodroma oduzima putnicima mobitele i traži šifre bez objašnjenja

/

Osiguranje na aerodromima u Australiji, prema tvrdnjama putnika, oduzima mobitele i traži šifre, a da pri tome ne daje nikakvo objašnjenje za svoje postupke.

Australija je ponovo u centru skandala nakon što su se brojni putnici požalili da su bili prisiljeni predati osiguranju svoje mobitele i šifre. Jedan od putnika je za The Guardian rekao da je morao predati svoj mobitel i napisati šifru na papiru kad je stigao na aerodrom prilikom povratka nakon desetodnevnog boravka na Fidžijiu.

Kada članovi osiguranja oduzmu mobitele od putnika, oni ih nose u određene prostorije gdje se zadržavaju oko pola sata, a razlog nije poznat.

“Nismo informisani zašto žele pregledati naše mobitele. Ništa nam nisu rekli, ovo je užasno kršenje privatnosti. Ko zna šta su gledali. Kada imaju mobitel i šifru, imaju pristup svemu, historiji emailova, sačuvanim šiframa, bankovnim računima, zdravstvenom osiguranju”, rekao je jedan putnik.

Ovakvi postupci su već postali praksa, a australska granična služba po zakonu može oduzimati mobitele od svih onih koji ulaze u zemlju, bez obzira na to da li se radi o Australcima ili ne.

Glasnogovornik australske granične službe je kazao da je riječ o “zaštiti australske zajednice” te da su na ovaj način “prikupljene informacije rezultirale uspješnim operacijama protiv ilegalnih aktivnosti”.

Novinari i aktivisti za ljudska prava osuđuju ovu praksu te je nazivaju “odvratnom i zlostavljačkom”, a australsku vladu diktatorskom.

“Ovo je zaista zabrinjavajuće, to se ne bi smjelo događati u Australiji”, tvrdi aktivistica Sophie McNeill.

Novinari posebno imaju problem s ovom praksom, jer moraju štititi svoje izvore i druge povjerljive informacije.

Australija je u centru pažnje bila i proteklih dana zbog odluke da zadrži, a potom deportuje najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića jer nije primio vakcinu protiv koronavirusa.

zosradio.ba/klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...