Direktor ”Pfizera” se nada godišnjoj vakcinaciji protiv korone: Lakše je uvjeriti ljude

Datum:

Izvršni direktor kompanije “Pfizer Inc” Albert Bourla rekao je u subotu da bi godišnja vakcina protiv Covid-19 bila poželjnija od češćih dopunskih vakcina u borbi protiv pandemije koronavirusa, prenosi Reuters.

“Pfizer”/”BioNtechova” vakcina protiv Covid-19 pokazala se efikasnom protiv teških bolesti i smrti uzrokovanih jako mutiranom varijantom omikron, ali manje djelotvornom u sprječavanju prijenosa.

Uz porast broja slučajeva, neke zemlje su proširile programe za jačanje vakcine protiv Covid-19 ili skratile razmak između vakcina dok se vlade bore da pojačaju zaštitu.

U intervjuu za izraelski N12 News, Bourla je upitan postoji li mogućnost da se dopunska injekcija daje svakih četiri do pet mjeseci na redovnoj osnovi.

– Ovo neće biti dobar scenario. Ono čemu se nadam je da ćemo imati vakcinu koju ćete morati primiti jednom godišnje. Jednom godišnje – lakše je uvjeriti ljude da to urade. Ljudima je lakše zapamtiti. Dakle, iz perspektive javnog zdravlja, to je idealna situacija. Gledamo da vidimo možemo li stvoriti vakcinu koja pokriva omikron i ne zaboravlja druge varijante i to bi moglo biti rješenje – rekao je Bourla, prenosi avaz.ba

Povezani postovi
Related

Strateške rezerve goriva u SAD na rekordno niskom nivou

Strateške rezerve goriva u SAD nalaze se na najnižem...

Čedomir Jovanović o drogama: Naravno da sam probao, djeci moram da objasnim sve

Političar Čedomir Čeda Jovanović otkrio je da je probao...

Broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije u svijetu dosegao 12,7 miliona

Broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije u svijetu dosegao...

Njemačkoj prijeti talas bankrota kao posljedica sankcija u Rusiji

Njemačka se suočava sa talasom bankrota koji je rezultat...