Vlada FBiH rudnicima odobrila više od 4,6 miliona KM za uvezivanje radnog staža

Datum:

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku kojom odobrava Rudniku uglja Kreka, Tuzla, Rudniku mrkog uglja Kakanj, Rudniku mrkog uglja Breza i Rudniku mrkog uglja Zenica sredstva za uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za PIO za radnike koji su stekli uslove za penzionisanje.

U pitanju je iznos od 1.766.005,45 KM za 58 radnika i 2.867.261,71 KM za 76 radnika kojima su uplaćena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uslove za penzionisanje.

Rudniku uglja Kreka Tuzla odobreno je 487.008,17 KM za uvezivanje radnog staža za 25 radnika, a Rudniku mrkog uglja Kakanj 489.092,12 KM za 16 radnika. Rudniku mrkog uglja Breza odobreno je 56.253,39 KM se uvezivanje radnog staža jednog radnika, a Rudniku mrkog uglja Zenica 733.651,77 KM za uvezivanje radnog staža 16 radnika.

Rudniku mrkog uglja Zenica za uvezivanje radnog staža za uplaćena sredstva po sudskim presudama, radnicima koji nisu stekli uslove za penzionisanje u ukupnom iznosu od 2.827.001,39 KM za 72 radnika, a Rudniku mrkog uglja Breza 40.260,32 KM za četiri radnika.

– Odobreni iznosi bit će isplaćeni iz sredstava zavisnih društava – rudnika uglja u Koncernu EPBiH, a obezbijeđena su Odlukom o odobravanju sredstava za davanje pozajmica zavisnim društvima – rudnicima uglja od strane JP Elektroprivreda BiH Sarajevo od 25. maja 2021. godine – navodi se u saopćenju iz Vlade Federacije BiH.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je izmijenila svoj zaključak od 15. jula 2016. godine i do kraja ove godine produžila rok do kojeg Porezna uprava FBiH odgađa naplatu dugovanja po osnovu javnih prihoda Rudniku mrkog uglja Đurđevik, Rudniku uglja Gračanica, Gornji Vakuf – Uskoplje, Rudniku uglja Kreka, Tuzla, Rudniku mrkog uglja Kakanj, Rudniku mrkog uglja Zenica, Rudniku mrkog uglja Breza i Rudniku mrkog uglja Abid Lolić, Travnik – Bila.

Ranije produženi rok isticao je krajem januara. Prijedlog je Vladi FBiH dostavilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a na osnovu prethodno upućene molbe JP Elektroprivreda BiH Sarajevo, radi nastavka restrukturiranja zavisnih društava rudnika uglja, piše avaz.ba

Povezani postovi
Related

Javni prihodi u FBiH u devet mjeseci veći za 15 posto

Porezni obveznici Federacije BiH u devet mjeseci (januar-septembar) ove...

Razrješene dužnosti: Edita Kalajdžić i Enra Mehmedika-Suljić nisu više u Nadzornom odboru KCUS-a

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, između ostalog, glasalo...

Počela sjednica Vlade FBiH: Razmatra se i o prijemu radnika u rudnike mrkog ulja Đurđevik, Zenica i Kakanj

Prema usvojenom dnevnom redu, Vlada bi trebala, između ostalog,...

Plata od hiljadu maraka – mit ili realnost?

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jednoglasno su, bez rasprave,...