ZDK: U decembru evidentirano 294 prekršaja javnog reda i mira

Datum:

Stanje bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona tokom decembra 2021. godine predstavljeno je kroz analizu kriminaliteta, javnog reda i mira i analizu bezbjednosti saobraćaja, po policijskim upravama, odnosno stanicama, kao i kroz analizu ostalih parametara datih u ovom Izvještaju.

U izvještajnom periodu evidentiran je 294 prekršaja javnog reda i mira u kojima su učestvovala 303 lica. Najveći broj prekršaja je evidentiran na području PS Centar (101), a najmanji na području PS Olovo (1), dok na području PS Doboj Jug nije bilo počinjenih prekršaja. Javni red i mir je u 52 slučaja narušen tučom ili fizičkim napadom na drugoga, u 46 slučajeva naročito drskim ponašanjem, u 23 slučaja omalovažavanjem policijskih
službenika, dok se u 173 slučaja radilo o ostalim prekršajima. Od 173 ostala prekršaja, evidentirana su 32 prekršaja javnog reda i mira

 „Prosjačenjem”, počinjena od strane 32 lica, 15 ovih prekršaja je počinjeno od strane povratnika u činjenju prekršaja i 17 od strane ostalih lica. U izvještajnom mjesecu nije bilo evidentiranih prekršaja prema naredbama Federalnog štaba civilne zaštite u vezi sa COVID-19 epidemijom. Od ukupnog broja prekršaja, 134 su počinjena od strane povratnika u činjenju prekršaja. 2 od strane maloljetnika i 158 od strane ostalih lica.

Prekršaji su se u 229 slučajeva desili na ulici, u 28 slučajeva u ugostiteljskim objektima i u 37 slučajeva na ostalim mjestima. Posljedice prekršaja su 18 povrijeđenih lica, od kojih 5 povratnika i 13 ostalih lica.

Kako se može vidjeti iz navedenih podataka, broj prekršaja javnog reda i mira je, u odnosu na isti mjesec prethodne godine manji za 353 prekršaja ili 54,6%. Broj prekršaja javnog reda i mira „Tučom i fizičkim napadom na drugoga” je veći za 26 prekršaja, broj prekršaja „Naročito drskim ponašanjem” je manji za 2 prekršaja, broj prekršaja „Odbijanjem naređenja i omalovažavanjem policijskih službenika” je manji  za 422 prekršaja.Broj povrijeđenih lica prilikom narušavanja javnog reda i mira je manji za 3 Iica ili 14,3%.

Od 303 počinioca prekršaja javnog reda i mira, 45 lica je ženskog i 258 muškog spola. Evidentirana su 2 maloljetna počinioca prekršaja i oba su muškog spola. 

Autor: ZOS radio

Povezani postovi
Related

Pojačan inspekcijski nadzor u osnovnim i srednjim školama na području ZDK

Kantonalna sanitarna inspekcija je u mjesecu septembru 2022. godine,...

Čestitka ministra Kozlića povodom Svjetskog dana učitelja

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

Na području ZDK biračka mjesta otvorena jutros u 7 sati, nije bilo incidenata

Na području Zeničko-dobojskog kantona biračka mjesta otvorena su jutros...

Uprava policije MUP-a ZDK pojačana sa novih 107 policijskih službenika

U prostorijama Centra za edukaciju policijskih službenika i smještaj...