Elvir Bećarević: ROĐEN U ‘POGREŠNOJ’ ZEMLjI

Datum:

Piše: Hajrudin Redžović

Jeste li pogledali fotografiju uz ovaj tekst…? Kako vam izgleda taj lik? Opako? Nije, ba. 

Elvir Bećarević još je jedan poslovni genij. Ne pripada mainstreamu koji trči da pobijedi na tenderima koje raspisuje država. Kao da je rođen u pogrešnoj zemlji. Prema sopstvenom priznanju, kad bi se ponovo rodio, volio bi da to bude Njemačka. Ne zato što je tamo lakše, već zato što je teže. Zašto je Njemačka njegov favorit? Pročitajte njegovo briljantno obrazloženje u sljedećoj izjavi:

„Dojmilo me pismo njemačkih medija grčkom premijeru Papandreuu koji je prije nekoliko godina obilazio članice Europske unije, nastojeći osigurati međunarodnu finansijsku pomoć zemlji koja se nalazi na rubu bankrota. Grčki premijer je dočekan zajedljivim i sarkastičnim pismom u kojem podsjeća Papandreua da dolazi u Njemačku, ‘zemlju sasvim drugačiju od njegove’. Njemački Bild se, dakle, obratio grčkom premijeru: ‘I Njemačka ima dugove, ali se s njima zna nositi i sama ih rješavati. No, to je zato što ustajemo rano i radimo po cijeli dan. To je zato što u dobrim vremenima znamo štedjeti za ona loša, a imamo i kvalitetne tvrtke čiji su proizvodi traženi i konkurentni u svijetu’. Sve sam ovo sebi zapisao u mobitel, da ne zaboravim.”

Ove lekcije koje su njemački mediji održali Grcima, Bećarević koristi kao aksiome u svom poslovanju: “A sigurno znate šta su aksiome, to su temeljne istine koje se ne dokazuju.“

Elvir Bećarević počeo je prije 20 godina sa proizvodnjom soka na razmućivanje u garaži, a danas je vlasnik kompanije (ZEMA) koja proizvodi Tešanjski kiseljak. Ova voda je dva puta osvajala srebrenu i dva puta zlatnu medalju na prestižnom takmičenju (festivalu) u Americi. Kada je prije dvije godine Tešanjski kiseljak drugi put (uzastopno) potvrdio da je najbolja voda na svijetu, stručni žiri u američkom Berkeley Springsu kojeg je činilo 11 sudija, objavio je da je odluku  donio “na bazi okusa, mirisa, osjećaja u ustima, i naknadnog okusa”.

Prije tri godine, nakon osvajanja prve zlatne medalje u Americi, na Elvirova vrata pokucali su Arapi s namjerom da kupe ZEMA-u. “Na listiću papira napisali su vrtoglavi iznos koji su spremni platiti za moju fabriku. Bila je to nemoralna ponuda.  Ali, ja sam vam malo čudan. Ne možeš mi uzeti ljubav. Ta ljubav je smisao mog života. Ona nema cijene”, ispričao je epizodu sa Arapima Elvir Bećarević.

Pogledajte sad ponovo njegovu sliku…. Kakav je on čovjek? Lukav! To je prava riječ koje se niste mogli sjetiti na početku. Elvir Bećarević je lukavi biznismen iz Tešnja.

(Ovaj tekst je dio iz knjige u pripremi LUKAVI BIZNIS, autora Hajrudina Redžovića)

Autor: ZOS radio

Povezani postovi
Related

Nova vikend akcija MEGA diskonta donosi odlične akcije

Da li ste spremili spisak za kupovinu? Nova vikend...

Nova kataloška akcija AS Maloprodaja donosi prilike za uštedu

Da li ste spremili spisak za kupovinu? Nova kataloška...

Zatvoren je 16. Međunarodni sajam privrede Tešanj – BiH 2022

Privredna manifestacija – 16. Međunarodni sajam privrede Tešanj – BiH...

100 najvećih: Konferencija „Leaders for the Future“ Veliki umovi raspravljaju o idejama

Međugorje, 22. septembar/rujan 2022. godine - Jutro nakon dodjele...