Elvir Bećarević: ROĐEN U ‘POGREŠNOJ’ ZEMLjI

/

Piše: Hajrudin Redžović

Jeste li pogledali fotografiju uz ovaj tekst…? Kako vam izgleda taj lik? Opako? Nije, ba. 

Elvir Bećarević još je jedan poslovni genij. Ne pripada mainstreamu koji trči da pobijedi na tenderima koje raspisuje država. Kao da je rođen u pogrešnoj zemlji. Prema sopstvenom priznanju, kad bi se ponovo rodio, volio bi da to bude Njemačka. Ne zato što je tamo lakše, već zato što je teže. Zašto je Njemačka njegov favorit? Pročitajte njegovo briljantno obrazloženje u sljedećoj izjavi:

„Dojmilo me pismo njemačkih medija grčkom premijeru Papandreuu koji je prije nekoliko godina obilazio članice Europske unije, nastojeći osigurati međunarodnu finansijsku pomoć zemlji koja se nalazi na rubu bankrota. Grčki premijer je dočekan zajedljivim i sarkastičnim pismom u kojem podsjeća Papandreua da dolazi u Njemačku, ‘zemlju sasvim drugačiju od njegove’. Njemački Bild se, dakle, obratio grčkom premijeru: ‘I Njemačka ima dugove, ali se s njima zna nositi i sama ih rješavati. No, to je zato što ustajemo rano i radimo po cijeli dan. To je zato što u dobrim vremenima znamo štedjeti za ona loša, a imamo i kvalitetne tvrtke čiji su proizvodi traženi i konkurentni u svijetu’. Sve sam ovo sebi zapisao u mobitel, da ne zaboravim.”

Ove lekcije koje su njemački mediji održali Grcima, Bećarević koristi kao aksiome u svom poslovanju: “A sigurno znate šta su aksiome, to su temeljne istine koje se ne dokazuju.“

Elvir Bećarević počeo je prije 20 godina sa proizvodnjom soka na razmućivanje u garaži, a danas je vlasnik kompanije (ZEMA) koja proizvodi Tešanjski kiseljak. Ova voda je dva puta osvajala srebrenu i dva puta zlatnu medalju na prestižnom takmičenju (festivalu) u Americi. Kada je prije dvije godine Tešanjski kiseljak drugi put (uzastopno) potvrdio da je najbolja voda na svijetu, stručni žiri u američkom Berkeley Springsu kojeg je činilo 11 sudija, objavio je da je odluku  donio “na bazi okusa, mirisa, osjećaja u ustima, i naknadnog okusa”.

Prije tri godine, nakon osvajanja prve zlatne medalje u Americi, na Elvirova vrata pokucali su Arapi s namjerom da kupe ZEMA-u. “Na listiću papira napisali su vrtoglavi iznos koji su spremni platiti za moju fabriku. Bila je to nemoralna ponuda.  Ali, ja sam vam malo čudan. Ne možeš mi uzeti ljubav. Ta ljubav je smisao mog života. Ona nema cijene”, ispričao je epizodu sa Arapima Elvir Bećarević.

Pogledajte sad ponovo njegovu sliku…. Kakav je on čovjek? Lukav! To je prava riječ koje se niste mogli sjetiti na početku. Elvir Bećarević je lukavi biznismen iz Tešnja.

(Ovaj tekst je dio iz knjige u pripremi LUKAVI BIZNIS, autora Hajrudina Redžovića)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

NOVO: MOJA PILEĆA HRENOVKA SA SIROM

Kao domaćem proizvođaču, cilj mesne industrije MADI je da...

Odlično pripremljeno, posluženo bez suvišnih priloga: Nenamjenski krediti ProCredit Bank

Dobar recept uključuje fine, svježe namirnice i obilje začina....

Oaza sponzor taekwondo reprezentativke BiH Nadine Mehmedović

Početkom ove sedmice u prostorijama kompanije Oaza d.o.o. upriličeno...

Savršena frizura bez čekanja: Novi muški frizerski salon “Diamond” otvoren u Tešnju

Otvoren je novi muški frizerski salon "Diamond" u zgradi...