Prevaranti u BiH sve maštovitiji: Evo kako sve od vas uzimaju osobne podatke

Datum:

Iz Agencije za zaštitu podataka navode da osim zlouporabe matičnog broja i osobne iskaznice nadzorne kamere predstavljaju novi problem u zaštiti privatnosti.

Danas se obilježava Međunarodni dana privatnosti i zaštite podataka u Bosni i Hercegovini, iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH poručeno je da bh. građani imaju nižu razinu pravne zaštite osobnih podataka. U vremenu kada su nam sve informacije nadohvat ruke, a tehnologija napreduje iz dana u dan, privatne podatke dijelimo brojnim internet tranicama.

Davanje osobnih podataka na dnevnoj razini postalo je gotovo pa neizbježno. Bilo da želite obaviti online kupovinu, platiti račune ili koristiti društvene mreže – ovaj način svakako je jednostavniji, no je li i sigurniji?

Apsolutna sigurnost ne postoji, prevaranti su se preslili na internet i sve su maštovitiji, javlja N1.

“U posljednje dvije godine prevarant napravi na Viberu, s brojem kupljenim na kiosku korisnički broj, račun, profil. Profilna slika je neke poznate tvrtke, banke i slično i onda kontaktira ljude. Dobili ste na nagradnoj igri 100 eura, vaše je samo da slikate karticu s jedne i druge strane. Drugi najčešći je – dojave se zove, imate grupu ljudi najčešće iz Foče, koji već godinama to rade – nude dojave za utakmice, ‘uplatit ćeš mi 1500 eura – imam sigurnu dojavu za utakmicu, uplati još 500 radi transakcija nekih’, žrtva odbija uplatiti, ali
idu ucjene i prijetnje”, kazao je Saša Petrović, inspektor FUP-a.

Svjesni su toga i građani, neki i sami žrtve cyber kriminala. Sugovornici N1 svjesni opasnosti, tvrde da ne daju tako lako svoje podatke internet stranicama.

Isto savjetuju iz FUP-a, podići razinu zaštite, jedina je prevencija.

“Ako već koristite internet, koristite ga i za edukaciju o informacijskoj sigurnosti. Važno je ne klikati na sve što vam se ponudi. Važno je znati da na svijetu nema ništa besplatno, uvijek je u pozadini nesto drugo, neka korist”, pojasnio je inspektor Petrović.

No, ne vrebaju opasnosti samo na internetu.

Iz Agencije za zaštitu podataka navode da osim zlouporabe matičnog broja i osobne iskaznice nadzorne kamere predstavljaju novi problem u zaštiti privatnosti.

“Imamo situacije da se kamere postavljaju širom Bosne i Hercegovine u stanove,
ulaze i privatne kuće, bez prijave našoj Agenciji. Nije zabranjeno imati kameru
i zaštititi svoju imovinu, ali postoje određena pravila ukoliko te kamere snimaju određene zajedničke prostore”, kazali su iz Agencije. Dodatni problem predstavlja i usklađivanje zakona o zaštiti osobnih podataka s europskim normama.

“Kada je riječ o BIH, iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH poručeno je da bh. građani imaju nižu razinu pravne zaštite osobnih podataka u odnosu, ne samo na Europsku uniju, nego i susjedne zemlje”, dodaju iz Agencije.

Matični brojevi, brojevi osobnih iskaznice, bankovnih računa, postali su lako dijeljivi, a balans između privatnosti i brzog načina života postalo je teško uspostaviti. Građanima ne preostaje ništa drugo, nego samostalno brinuti o vlastitoj sigurnosti, piše Depo

Povezani postovi
Related

Šest dana uoči izbora počinje isplata još jedne pomoći, ova je 1.000 KM

Šest dana uoči Općih izbora član Predsjedništva Bosne i...

UIO BiH: Oduzet duhan u vrijednosti 65.100 KM, pronađeno i oružje

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji...

Dodik: Za 30 godina vidim RS kao nezavisnu državu, ponosan sam na saradnju sa Putinom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da...

Podaci UIOBiH za ovu godinu: Uvezli smo čak 52,3 miliona kilograma mesa

Domaći farmeri već dugo upozoravaju da im je od...