”ArcelorMittalu” Zenica prijeti gašenje: Hoće li na ulici ostati 12.000 radnika?

/

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) saopćili su kako ih je Sindikat “ArcelorMittala” Zenica obavijestio da je toj kompaniji “Elektroprivreda BiH” uputila obavijest da joj od 1. marta ove godine više neće isporučivati električnu energiju.

Kako navode iz SSSBiH, razlog tog nerazumnog i neprihvatljivog poteza je neprihvatanje reketaških uvjeta koje nameće to javno preduzeće, a na šta upozoravaju još od prošle godine.

Struju prodali na inozemno tržište?

– Ponuđenim ugovorom o rezrevnom snabdijevanju za prva dva mjeseca ove godine je cijena elektične energije povećana za više od 400 posto. Prekid snabdijevanja električnom energijom fabrici koja godišnje troši više od pola miliona megavata struje i ima pogone poput Koksare, Visoke peći, kao i Toplane koja osigurava grijanje Zenice, znači doslovno njenu smrt.

To bi bez posla ostavilo ne samo 3.200 radnika koji rade u “ArcelorMittalu” u Zenici, nego i 800 radnika “ArcelorMittala” u Prijedoru, uz nesagledive posljedice po poslovanje
“Željeznica Federacije FBiH” i “Željeznica RS”, kao i 600 firmi koje sarađuju direktno s ArcelorMittalom. To je ukupno 12.000 radnika – upozoreno je.

Dalje navode da, ukoliko se taj broj pomnoži sa tri ili četiri člana porodice, stvarne razmjere ovog ekonomskog, privrednog i društvenog pogroma postaju jasne.

– Da stvar bude gora, struju koja je bila namijenjena “ArcelorMittalu”, “Elektroprivreda BiH” je, prema našim saznanjima, prodala na inozemno tržište. Iako smo u ovoj državi naviknuti na apsurde koje gledamo svaki dan, teško je povjerovati da je glad za kratkoročnim
ekstra profitom veća od najvažnijeg industrijskog lanca u ovoj državi, u kojem radnici krvavo zarađuju svoj hljeb.

Po ko zna koji put o njihovim sudbinama odlučuju kravataši, koji imaju i deset puta veća primanja i koji nikad u životu nisu uprljali ruke poslom. Tačno je da je struja roba kao i svaka druga, ali ta struja se proizvodi od naših resursa. Ako ćemo se porediti sa Zapadom, onda ćemo se porediti i u plaćama s njihovim radnicima – navodi se u saopćenju.

Kola će se slomiti preko leđa radnika

Iz Saveza zahtijevaju od Vlade Federacije BiH, resornog ministarstva, a posebno od “Elektroprivrede BiH” da se uzdrže od tih, kako su naveli, suludih namjera, i da za 2022. godinu ispoštuju izmijenjeni Zakon o električnoj energiji, kojim je rast cijene struje ograničen na maksimalno 20 posto, bez lihvarskih ugovora i reketaških uvjeta kako za
“ArcelorMittal”, tako i za druge privredne subjekte.

– Kola će se u konačnici, kako to uvijek biva, slomiti preko leđa radnika. U suprotnom, 1. mart, Dan nezavisnosti ove države, koju su branili i odbranili radnici realnog i metalskog sektora, bit će obilježen ispred Vlade FBIH i “Elektroprivrede BiH” protestima kakve ova država nije vidjela i koji sigurno neće prestati dok se ovaj problem ne riješi –
saopćeno je iz SSSBiH.

zosradio.ba/avaz.ba

Povezani postovi

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...