Banjalučani prezime mijenjaju zbog razvoda, ime radi inostranstva

/

Ukupno 108 građana se prošle godine odlučilo na promjenu imena ili prezimena, a kako su rekli iz Gradske uprave za “Nezavisne”, najčešći razlog ovog zahtjeva se odnosi na vraćanje prezimena nakon prestanka braka.

Kako su dalje naveli, broj zahtjeva prošle godine se približio prosjeku, s obzirom na to da je u 2020. godini ovih zahtjeva bilo 60, što je najmanji broj u posljednjoj deceniji.

“Građani rijetko zahtijevaju promjenu kompletnog ličnog imena, odnosno imena zajedno s prezimenom”, saopštili su iz Gradske uprave. Istakli su da građani nerijetko upućuju ovu vrstu zahtjeva radi usklađivanja imena s imenom koje su državljani Republike Srpske promijenili u inostranstvu.

“Radi lakšeg korištenja u inostranstvu, naši državljani promijene svoje ime, ali tako izvršena promjena u inostranstvu ne može, u skladu sa Zakonom o ličnom imenu RS, biti upisana u naše matične knjige”, istakli su iz Gradske uprave.

Istakli su da u ovim slučajevima moraju biti sprovedeni određeni postupci u skladu s domaćim propisima, odnosno u skladu s odgovarajućim zakonom.

“Nije mnogo roditelja koji se odluče da svojoj djeci izvrše promjenu imena ili prezimena”, dodali su u Gradskoj upravi

Prema njihovim riječima, prošle godine je podneseno osam takvih zahtjeva, a u 2020. godini ih je bilo samo četiri.

“Promjena ličnog imena je pravo građanina i može se izvršiti isključivo pod uslovima propisanim Zakonom o ličnom imenu, tako da građani uopšte nisu obavezni navoditi razloge koji su bili odlučujući za promjenu ličnog imena”, istakli su iz Gradske uprave.

Ovim zakonom pooštreni su kriterijumi i uslovi za promjenu ličnog imena i prezimena, te tako osobe koje nakon razvoda žele da vrate svoje prezime to mogu jednostavno učiniti u roku od godinu dana, a ako to ne urade u predviđenom roku, dužne su dostaviti mnogo više dokaza nego ranije.

Podsjećaju da su se u 2019. godini na promjenu imena odlučile 104 osobe, dok se 2018. godine 121 osoba odlučila na promjenu imena, pišu nezavisne.com

Povezani postovi

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...