Najznačajnije ruske kompanije u BiH

/

Donosimo vam presjek najznačajnijih akivnosti ruskih kompanija na teritoriji BiH.

1. Gazprom BIH

Gazprom BIH je ruska kompanija koja ima dvije podružnice u BIH, i to NIS Petrol d.o.o. Banja Luka i G-Petrol d.o.o. Sarajevo.

Ukupni prihodi NIS Petrola : 64.739.61, dok su ukupni rashodi : 64.501.963, a rezultat poslovanja: 237.655 KM.

Sredstva i dugoročni plasman:  77.626.918 KM.

G-Petrol d.o.o. Sarajevo upravlja mrežom od 37 Gazprom i NIS Petrol benzinskih stanica. Gazprom benzinske stanice su premium benzinske stanice koje se nalaze na 27 atraktivnih lokacija širom Bosne i Hercegovine. Kupcima su na ovim stanicama, pored vrhunskog goriva i bogate ponude dodatnog asortimana, na raspolaganju i brojne dodatne usluge kao što su mjenjačnice i autopraonice. Većina stanica posjeduje kafić sa raznovrsnom ponudom hrane i pića. Od ukupno 10 NIS Petrol benzinskih stanica, većina se nalazi na području Banja Luke i u Bijeljinskoj regiji. NIS Petrol benzinske stanice su moderno opremljene benzinske stanice koje odlikuje vrhunska usluga i bogata ponuda dodatnog asortimana.

2. Jadran – Naftagas d.o.o. Banja Luka

NIS Petrol Srbija je sa ruskom firmom Zarubežnjeft osnovao preduzeće Jadran-Naftagas kojem je Vlada Srpske 26. septembra 2011. godine dala ekskluzivnu koncesiju na 28 godina (tri godine za istraživanja i 25 godina za eksploatacije) na korištenje svih količina sirove nafte i gasa koje pronađu na teritoriji Republike Srpske.

Vlasnici: Akcionarsko društvo “Neftegazovaja inovacionnaja korporacija” Moskva i  “Naftna industrija Srbije” a.d. Novi Sad.

3. “GAS-RES” d.o.o. Banja Luka

Sa “Gas Res” najavljivana je saradnja sa ruskim partnerima, međutim trenutno ne postoji više informacija. Međutim, 2017. godine vršilac dužnosti direktora banjalučkog preduzeća “Gas-Res” Slobodan Puhalac i predsjednik Upravnog odbora ruskog preduzeća “Gasprom SPG Tehnolodži” Aleksej Konstantinovič Kahidze potpisali su u Banjaluci, sporazum i pismo
namjere o formiranju zajedničkog preduzeća. “Gas Res” ima 10 radnika i stvara prihod od prodaje cca 9,5 milliona eura.

4. OPTIMA Grupa je društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i promet naftom i naftnim derivatima.

Poslovanje privrednog društva OPTIMA Grupa obuhvata nabavku sirovina za preradu i proizvodnju, preradu nafte i proizvodnju naftnih derivata, proizvodnju baznih ulja, parafina, motornih ulja i maziva, te veleprodaju naftnih proizvoda, ulja i maziva.

Kroz segment veleprodaje plasirala je maziva pod brendom NESTRO na 14 inostranih tržišta.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, OPTIMA Grupa pripada grupi od deset najvećih izvoznika iz BiH.

Upravljačka je kompanija, te jedna od četiri kompanije koje posluju pod brendom NESTRO u BiH.  Matična kompanija Zarubežnjeft a.d., državno preduzeće iz Moskve koje posluje pod zaštitnim znakom NESTRO, osnovalo je OPTIMA Grupu 2008. godine.

Ukupne investicije u “Rafinerija nafte Brod” a.d. Bord, “Rafinerija ulja Modriča” a.d. Modriča, i maloprodajne mreže benzinskih stanica „NESTRO PETROL“a.d. procjenjuje se na iznos od 530 miliona konvertibilnih maraka (KM), iako je veliku podršku pružila i Vlada RS.

Sjedište „OPTIMA Grupa“ d.o.o. je u Banjoj Luci.

5. Kompanija “ALUMINA” je locirana u Istočnom dijelu Republike Srpske u BiH, povezana željeznicom i drumskim putevima sa jadranskim i dunavskim lukama. Trenutno zapošljava oko 1200 radnika, a osnovna djelatnost je proizvodnja glinice, hidrata, zeolita i
vodenog stakla.

Jedina fabrika na zapadnom Balkanu koja se bavi preradom boksita po Bayer-ovom postupku i proizvodnjom različitih vrsta hidrata i glinica. Za svoju proizvodnju snadbijevaju se boksitima iz užeg okruženja.

6. Kompanija Comsar Energy, vlasnik je ruski milijarder Rašid Serdarov.

Kineskom nacionalnom elektrotehničkom kompanijom (CNEEC), koja je trebala biti izvođač radova na izgradnji termoelektrane Ugljevik, potvrdila je da krediti kineskih banaka neće biti dostupni za ovaj projekat, te da traže alternativne izvore finansiranja.

U junu 2021. godine Comsar Energy potpisala je ugovor o nabavci opreme i izgradnji termoelektrane Ugljevik III sa privatnom poljsko-kineskom kompanijom Sunningwell International Limited i Kineskom nacionalnom elektrotehničkom kompanijom.

Prema tom ugovoru, planirana je gradnja termoelektrane, jačine 2×350 megawata (MW) i kapaciteta 4,2 miliona tona uglja. Tada je najavljeno i da će Ugljevik III zadovoljiti sve evropske direktive i propise o zaštiti životne sredine.

Vlasti Republike Srpske (RS), koncesiju za izgradnju i rad elektrane dale su 2013. godine kompaniji Comsar Energy. U januaru 2021. godine Vlada RS je produžila period koncesije na 44 godine.

Od početka 2021. godine, BiH je pod sankcijama evropskog kontrolnog tijela, Energetske zajednice (EZ), zbog gradnje termoelektrana, što je u suprotnosti sa planom Evropske unije (EU) o dekarbonizaciji.

Prvobitno je najavljivana investicija u vrijednosti od oko milijardu maraka (oko 500 miliona eura).

Nevladine organizacije smatraju da do gradnje Ugljevika III ipak neće doći, jer su kineske banke svojom odlukom potvrdile najave kineskih vlasti da odustaju od finansiranja izgradnji termoelektrana na ugalj u inostranstvu.

zosradio.ba/zenit

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tužilaštvo iznijelo sumnje o ulogama petero uhapšenih u kartelu među kojima je i influenserica

Završeno je prvo ročište za pet osumnjičenih koji su...

Povećanje plata nije dovoljno da bi ljudi ostali u jednoj kompaniji

U BiH još nedostaju radnici u građevini i trgovini,...

Usvojen zakon: Od sada poslodavci mogu zaključivati ugovore o radu sa studentima

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je Prijedlog Zakona o...

Akcija “Piramida” širom države: Pretresi na 16 lokacija u tri kantona, na krijumčarenju migranata zaradili više od 6 miliona KM

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su...