Erdogan i Scholz će u Ankari razgovarati o Ukrajini

/

U cilju postizanja sporazuma o primirju u Ukrajini, predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan i njemački kancelar, Olaf Scholz će održati sastanak u Ankari.

Ured predsjednika Republike Turske je objavio da će u ponedjeljak (danas) biti održan sastanak Recepa Tayyipa Erdogana i njemačkog kancelara Olafa Scholza. Tema razgovora će biti stanje u Ukrajini i napori da se postigne primirje.

Turska, članica NATO saveza, dijeli pomorsku granicu sa Rusijom i Ukrajinom te ima dobre odnose sa obje zaraćene strane. Ranije je agresiju na Ukrajinu ocijenila kao nedopustivu ali je također odbila uvesti sankcije Rusiji te je ponudila da bude medijator u pregovorima.

Ukrajina je u nedjelju izjavila da zajedno sa Turskom i Izraelom radi na tome postigne dogovor o mjestu i okviru pregovora sa Rusijom. Ovo dolazi nakon što su prošle sedmice po prvi put u Antaliji sastali ministri vanjskih poslova Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba.

Ovo će biti prva zvanična posjeta Scholza Turskoj nakon što je u decembru preuzeo funkciju kancelara Njemačke.

“Osim bilateralnih odnosa, razmijeniti će se mišljenje o nizu regionalnih i međunarodnih problema, posebno o Ukrajini i odnosima Turske i Europske unije”, saopćili su iz turskog predsjedništva.

Turska je saopćila da može ugostiti pregovore Rusije i Ukrajine ali da je neophodno da se prvo uspostavi primirje i sigurnosni koridori. Također, izjavili su da se turski državljani nalaze u područjima sukoba te pitali su zatražili od Moskve da pomogne u njihovoj evakuciji.

zosradio.ba/Klix

 

Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...