Zbog problema u industriji moglo bi doći do poskupljenja mlijeka

/

U Bosnu i Hercegovinu uveze se 177 miliona KM prerađevina od mlijeka, od čega je samo sira oko 92 miliona KM, a mljekarska industrija izvozi oko 93 miliona KM iz naše zemlje.

Kazao je ovo predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić na izbornoj skupštini Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, te naveo kako je pokrivenost uvoza izvozom u ovom sektoru 53 posto.

“Ovo je jedna od strateških privrednih grana i ono sa čime će se suočiti jeste povećanje cijena sirovine, hrane, žitarica i svega što je neophodno za proizvodnju mlijeka i to će sigurno imati refleksije i na konačnu cijenu proizvoda. Osim toga, otežano će biti i samo poslovanje i u tom smislu nadležne institucije vlasti trebaju prepoznati ovu stratešku granu privrede, kao i neke druge, i učiniti sve kroz različite mjere da olakšaju poslovanje. Nadležni moraju donijeti određene mjere kako bi osigurali da ovaj sektor raste i napreduje”, kazao je Egrlić.

Egrlić smatra kako bi bilo veoma dobro da se podrži smanjenje i ukidanje akciza na gorivo, kao i uvođenje diferencirane stope PDV-a, kaže i da treba smanjiti poreze i doprinose na plate, a sve kako bi se rasteretila privreda.

“Mljekarska industrija nalazi se u velikim problemima zbog nastale krize. Imamo problema sa proljetnom sjetvom i ukoliko nadležne institucije ne preduzmu neke mjere doći će do smanjenja stočne hrane. Mi već imamo manjak stočne hrane, a što se tiče same sjetve obezbijeđena su sjemena koja su za 20 do 30 posto skuplja nego prošle godine”, kazala je Indira Omeragić, iz Mliječne industrije 99 iz Gradačca, te dodala kako je najviše poskupjelo đubrivo – za 300 posto, zbog čega su i proizvođači mlijeka i farmeri u veoma lošoj situaciji.

Zbog nastalih problema, istakla je, doći će i do poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda, te dodala kako očekuju da im nadležne institucije pomognu u rješavanju problema sa kojima se ova industrija suočava, piše Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...