Mirela Buljubašić: Općina Tešanj i ZDK usaglašavaju procedure preko studentskih leđa

Datum:

Kako u Bosni i Herceogvini generalno, tako i u Tešnju, nažalost, ni studenti nisu društvena grupa kojoj Općina daje na značaju. Studentska pasivnost se dodatno isplati, jer niko ni u Vijeću, a kamoli Kantonalnoj skupštini ne problematizira studentski status, a priča o studentskom standardu je utopija. A moguće je!

Naime, već 2020. godine prateći procedure Ministarstva za obrazovanje,nauku,  kulturu i sport ZDK, kasni se sa isplatama stipendija redovnim studentima prvog ciklusa studija Općine Tešanj. Nakon reagovanja OOSDP Tešanj (https://www.antena-radio.ba/vijesti/item/15729-oo-sdp-bih-tesanj-na-nemar-opstinske-i-kantonalne-vlasti-prema-studentima-opstine-tesanj), 29.jula 2020. oglasila se i Općina s obrazloženjem o neisplati radi usaglašavanja sa Ministrastvom obrazovanja.

Međutim, ni tu nije stalo proceduralno usaglašavanje sa višim nivoima vlasti. Ove godine, konkurs za  dodjelu finansijske podrške studentima izlazi 08.marta. Da li je iko od vladajućih svjestan da je studentima ovaj vid podrške potreban tokom cijele godine? Iz godine u godinu, cijene su sve više, a studentski standard sve niži. Općina Tešanj je prednjačila u raspisivanju konkursa za dodjelu stipendija redovnim studentima, međutim, zbog nejednakog tretmana sa drugim općinama u kantonu, Tešanj se prilagođava procedurama Ministarstva obrazovanja, nauštrb mladih, za čiji se bolji položaj zvanično deklariše.

Otvoreno pitam općinske vlasti da li misle da li studente zanimaju bilo kakve procedure, odnos kantona prema općini i slični izgovori za ovakvu vrstu netretiranja studentskih potreba i nemara prema tim mladim ljudima koji odlaze u druge gradove da bi se obrazovali?

Nadalje, ovogodišnji konkurs je priča za sebe. U startu, podrška se ne daje redovnim studentima drugog ciklusa studija, kao ni do sada, a općepoznato je da nakon Bolonjskog procesa većina zvanja i zanimanja samo sa završenim prvim ciklusom studija ne pruža jednaku konkurentnost na tržištu rada ukoliko nije upotpunjen sa završenim drugim ciklusom. Zašto se ne tretiraju jednako i redovni studenti drugog ciklusa? Grant za postdiplomske studije redovnom studentu drugog ciklusa ne znači ništa, pogotovo ako drugi ciklus traje dvije godine i studenti su primorani da ga upišu, jer s nedovoljnim brojem ECTS bodova iz prvog ciklusa studija rijetko su gdje u ravnopravnoj poziciji prilikom zapošljavanja.

Na kraju konkursa, bez objašnjenja, Općina NEĆE dodjeljivati finansijsku podršku studentima prve godine za zvanja: profesor engleskog jezika, inžinjer saobraćaja (svi smjerovi), diplomirani pravnik i diplomirani ekonomista. Jasno je da je lista suficitarnih zanimanja jako duga, ali se ne može davati više za deficitarna zanimanja sve dok imamo isključivanje iz prava studente prve godine za navedena zanimanja, ako nam je cilj imati što više obrazovanih mladih ljudi. Ko nam može garantovati da će mladi deficitarni kadrovi ostati u BiH? Ko nam može potvrditi da su možda ova zanimanja, koja nisu podržana, sekundarni izbor naših mladih, jer, ne mogu svi upisati ono što žele. Koja to sebi institucija daje za pravo da novcem svih građana ne podržava one koji će, možda, sutra biti izvanredni i uspješni pravnici ili ekonomisti? Ako je Općina servis svih građana, onda se podrška mora ogledati i u ovom dijelu, jednako, za sva zanimanja, osim ako to nije eksplicitno navedeno u nekom od strateških dokumenata. Iskreno se nadam da je ovo posljednja godina u kojoj naša Općina na ovakav način tretira studente.

Kao neko ko je studirao na državnom univerzitetu sa statusom redovne studentice, želim da studenti svoju prvu ratu stipendije dobiju barem na početku kalendarske, ako je već nemoguće dobiti ju na početku školske godine.

Povezani postovi
Related

Privremena obustava saobraćaja u Tešnju

Općina Tešanj obavještava sve građane sa područja općine Tešanj...

U Šijama iz kuće otuđen frižider i određena količina elektro mašina i alata

Kako je objavljeno na stranici MUP-a ZDK dana 06.12.2022...

Kemalu Ljevakoviću je po drugi put dodijeljena književna nagrada Isnam Taljić

Kemalu Ljevakoviću je po drugi put dodijeljena književna nagrada...

Osmogodišnji Ermin Hafizović iz Tešnja otputovao je u Istanbul na operaciju srca

Krajem novembra objavljen je apel za malenog Ermina kojem...