Pojedini marketi ograničili kupovinu ulja

Datum:

Srbija je privremeno zabranila izvoz suncokretovog ulja, koje BiH najviše uvozi.

Ovo će sigurno povećati cijenu ulja, koja već raste zbog ukrajinsko-ruskog sukoba. U pojedinim marketima kod nas već su ograničili količinu, koja se može kupiti.

Marketi u Srpskoj dobro su snabdjeveni osnovnim životnim namirnicama, pa i uljem za kojim je ovih dana znatno povećanja potražnja. U pojedinim prodavnicama cijene suncokretovog ulja je skoro pet KM.

Upravo je obavijest u pojedinim marketima da ulje mogu da kupe u količini dovoljnoj da zadovolji sedmične potrebe prosječnog domaćinstva – zbunila građane.

“Razlog tome jeste činjenica da su u pitanju artikli na kojima mi nemamo neku posebnu zaradu, a nerijetko smo u situaciji koju koriste preprodavci koji uzimaju jako velike količine i te iste proizvode prodaju po mnogo većim cijenama. Na ovaj način želimo izbjeći situaciju da kupci potrebe svog domaćinstva podmiruju u našim marketima ostanu bez ove vrste artikala i svakako imamo osnov da spriječimo potencijalno neželjene situacije”, rekla je Aleksandra Marković, potparolka trgovačkog lanca Tropik.

Tržišni inspektori na terenu kontrolišu količinu robe u skladištima, ali i cijene. Kažu da zakonski nije moguće ograničiti količinu kupovine nekog artikla. Prodavci količinu robe mogu ograničiti samo na osnovu odluke Vlade Republike Srpske.

“Svako može da kupi onoliko koliko želi, nema tu nikakvih ograničenja, nigdje u zakonu to ne stoji”, rekao je Radivoje Gavrić, inspektor.

Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske, rekla je da Vlada Srpske za sada nije posezala za tom mogućnošću, odnosno bilo kojom odlukom ta vrsta ograničenja nije propisana, niti je bilo potrebe za tim.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača apeluju na svijest građana, da ne kupuju prevelike količine robe, a na trgovce da realnije formiraju cijene proizvoda.

Rusija i Ukrajina su najveći proizvođači i izvoznici ulja. Zbog sukoba ove dvije zemlje došlo je do prekida izvoza i poremećaja na tržištu.

Cijena uvezenog jestivog ulja u BiH od početka godine iznosila je 2,76 KM i značajno je viša u odnosu na prošlogodišnju.

“Podaci koji idu godinu unazad govore da je cijena po litri uvezenog ulja bila jeftinija, a ako idemo još unazad onda vidimo da je cijena jestivog ulja bila još značajno jeftinija”, rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Vijest da je Srbija privremeno zabranila izvoz ulja ne bi trebalo da brine, jer je najavljeno da ga imaju dovoljno i za naše tržište, pišu Nezavisne.com

Povezani postovi
Related

Zbog veze sa narkokartelom uhapšen pripadnik OSA-e i granični policajac

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS danas su pod...

Vlada FBiH: Općinama i gradovima ukupno 39.000.000 KM

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj...

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Poginula jedna osoba, druga povrijeđena

Saobraćajna nesreća dogodila se jutros na magistralnom putu Sarajevo -...

Pogledajte snimke jučerašnjeg nevremena širom BiH: Poplave i razbijeni automobili

Nakon perioda od nekoliko sušnih i iznadprosječno toplih dana...