Ovi državni parlamentarci su u 2021. naplatili novac za odvojeni život, iako je Parlament BiH jedva i radio

Datum:

Odlične plate, razni paušali i dodaci na platu naše političare čine najplaćenijim službenicima.

Ovom prilikom izdvajamo listu državnim parlamentaraca koji su tokom 2021. godine naplatili u prosjeku više od 3.000 KM za odvojeni život. Sve je po zakonu i sve je ustaljena praksa. Međutim, s obzirom da veoma često slušamo brojne moralne lekcije i samokritike političara o trošenju javnog novca, vrijedi napomenuti i istaći ko i koliko naplaćuje za odvojeni život za rad u državnom parlamentu. Radi se o podacima za 2021. godinu, kada je Parlament BiH efektivno radio veoma malo, a i kada je zasjedao političari su se bavili sami sobom.

Tokom 2021. godine Predstavnički dom je održao tek 12 sjednica, a Dom naroda osam. Od polovine 2021. ni jedan ni drugi dom uopšte efektivno nisu radili, posebno nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima se kažnjava negiranje genocida.

Nakon toga politički predstavnici iz Republike Srpske počinju s blokadom i nekom vrstom bojkota državnih institucija, što se odrazilo i na (ne)rad državnog Parlamenta. No, bez obzira koliko Parlament zasjedao zakon se maksimalno koristi pa se paušal za tzv. odvojeni život uredno naplaćivao.

Prema podacima do kojih je došao portal Klix.ba 22 poslanika i delegata iz Parlamenta BiH su u prosjeku naplatili više od 3.000 KM za odvojeni život. Na listu su političari iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, uglavnom oni koji žive van Sarajeva pa “traumatični” dolazak do glavnog grada jednom mjesečno ili čak i rijeđe moraju posebno naplatiti.

Ako tome dodamo i listu onih koji su naplatili stanarinu, ali i druge paušale uz odličnu platu, onda dolazimo do najpoželjnijeg zanimanja u BiH, prenosi Klix.

Povezani postovi
Related

Završen sastanak Osmorke i HDZ-a: Krišto predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Nikšić premijer Vlade FBiH

U Konjicu je danas okončan sastanak Osmorke i HDZ-a BiH....

Lopovi opuhali trgovinu: Odnijeli hranu, cigarete, alkohol i novac

Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo jučer je prijavljeno da...

Ukrao Golf, malo se provozao, odvezao ga u drugo dvorište odakle je ukrao bicikl

Pripadnici banjalučke Policijske uprave uhapsili A. S. iz Prijedora...

Ko je kriv zbog nasilja djece: Roditelji, škola ili sistem?

Gotovo svakodnevno slušamo o novim slučajevima vršnjačkog nasilja u...