Izborni zakon: Nastavak pregovora u 9 sati, hoće li doći do dogovora?

/

U Delegaciji EU danas će biti nastavljeni pregovori u vezi izmjena Izbornog zakona BiH. Pregovori se sve vrijeme vode uz medijaciju međunarodnih zvaničnika, Angeline Ajhorst, visoke dužnosnice Evropske unije, te Majkla Marfija, ambasadora Sjedinjenih američkih država u BiH koji je u pregovorima preuzeo ulogu Metjua Palmera. 

Kako se dalo zaključiti iz izjava učesnika pregovora, dogovor će najviše zavisiti od odnosa SDA i HDZ-a.

Nakon jučerašnjeg sastanka, reakcije lidera ove dvije stranke bile su podijeljene. Dok je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, novinarima samo kratko rekao da se pregovori nastavljaju danas bez otkrivanja detalja i izjava, Dragan Čović, lider HDZ-a je rekao da “on sve čini da dođe do dogovora i da pomogne BiH”

– Neki bi željeli da brutalno mijenjaju strukturu BiH a naša obaveza u fokusu je bila vješti sporazum iz Mostara, provesti sve presude Suda u Strazburu i Ustavnog suda, osigurati legitimno predstavljanje i to vrlo jasno definirati kroz Izborni zakon i ograničene izmjene Ustava – kazao je Čović.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, Fahrudin Radončić je kazao da se stavovi približavaju, da bi nedjelja mogla biti dan D, “ali da niko ne smije biti siguran 100 posto šta će se dogoditi”.

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, je ranije napustio jučerašnji sastanak, ali je sinoć za Face rekao da Čović uzima deset puta više od onoga što mu pripada.

Novi sastanak u vezi nastavka pregovora počinje u 9 sati a prisustvovat će mu predsjednici stranaka, Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković, Nermin Ogrešević, piše Avaz

Povezani postovi

Pokušaj ubistva u BiH: Muškarac davio suprugu pa je izbo nožem

Tokom noći je u Višegradu došlo do pokušaja ubistva...

Zbog enormnih povećanja cijena ugrožena egzistencija građana

Dok potrošačka korpa u našoj zemlji i dalje raste,...

Nikad veći uvoz polovne garderobe u BiH

Uvoz polovne odjeće u Bosnu i Hercegovinu iz godine...

Viroza uzela maha: Čekaonice pune bolesne djece

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo povećan...