Zbog sukoba interesa pokrenut proces protiv ministra Vojina Mitrovića i poslanika Jakova Galića

/

Ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović (SNSD), javnosti poznatiji po tome da je u nedavno izgubio torbicu u kojpj je bilo 20 hiljada eura, član je Nadzornog odbora javnog preduzeća A.D. „Komunalac“ Bijeljina.

Njegov sin Stefan obavlja funkciju člana Nadzornog odbora Rudnika i Termoelektrane „Ugljevik“ a.d. Ugljevik. Ministrova supruga Nela Mitrović osnivač je, vlasnik i lice ovlašteno za predstavljanje i zastupanje firme Oktan promet d.o.o. Bijeljina. Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH u sklopu Agencije za prevenciju korupcije utvrdila je dva osnova sukoba interesa. Prvi je da ministar ne smije biti ni na jednoj funkciji u Javnom preduzeću, a drugi je poslovanje firme Oktan promet sa Vladom Republike Srpske u iznosu 112.000 maraka.

Firma Oktan promet ima udio u vlasništvu firme A.D. „Komunalac“ Bijeljina, Semberija PD Bijeljina kao i u javnim preduzećima Lutrija Republike Srpske, Pošte Srpske kao i u Sarajevo gas Istočno Sarajevo. Osim toga, i sin ministra Mitrovića prošle godine je kupio akcije Lutrije Republike Srpske pa su tako Mitrovići postali četvrti najveći akcionari ovog preduzeća. Podsjetimo, Stefan Mitrović je bio savjetnik Milorada Dodika da bi zatim postao direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

Sukob interesa evidentiran je i kod Jakova Galića poslanik Socijalističke partije u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH. Njegova supruga Anđa Galić vlasnica je firme „6. Novembar“ d.o.o. Zvornik dok je njihov sin Nebojša direktor ove firme. Ova firma redovno posluje sa javnim preduzećima i ustanovama širom BiH. Tako Šume Srpske od njih nabavljaju majice, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu pidžame, hirurško platno, čaršafe, Univerzitet u Banja Luci koristi usluge hotelskog smještaja kao i Republička direkcija za obnovu i izgradnju, MUP RS.

Ministarstvo odbrane BiH 2018. godine ovoj firmi dodijelilo je trogodišnji ugovor za nabavku HTZ opreme vrijedan 804.956 KM bez PDV-a, aMinistarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ugovor za nabavku kombinezona za 210.412 KM sa PDV-om.

U sklopu firme 6. novembar posluje i Hotel Vidikovac u Zvorniku. Usluge ovog hotela vrlo često koriste Ugostiteljski servis Vlade RS, RTRS, Ministarstvo privrede i poduzetništva RS, Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Republička uprava za igre na sreću,Fond zdravstvenog osiguranja RS, RiTE Ugljevik.

Inače, Jakov Galić poznat je i po tome što je u toku pandemije korona virusa od države uzeo otpremninu od 29.000 KM, proveo jedan dan u penziji, zatim se vratio na redovnu platu u Parlamentarnoj skupštini BiH i u 2020.godini zaradio gotovo 100.000 KM.

Isplate firmama porodice Dodik

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa morat će se baviti i isplatama iz budžeta RS firmama u vlasništvu djece Milorada Dodika, s obzirom na to da je Transparency International podnio prijavu. Firme Fruit Eco u vlasništvu Igora Dodika, Agro voće u vlasništvu Gorice Dodik i Global Liberty u vlasništvu Gorice i Igora Dodika od Vlade RS prošle godine dobile su više od 370 hiljada maraka.

Prema pisanja portala Capital ove firme dobile su finansijsku podršku za prodato i proizvedeno voće, regresirano dizel gorivo, protivgradne mreže, a potpomognuti su i novčano kako bi sanirali štetu od mraza. Najviše novca dobio je „Fruit Eco“, u sklopu kojeg posluju voćnjaci u Gradišci. Za proizvedeno i prodato voće ova firma dobila je premiju od 100.000 maraka, a za postavljanje protivgradne mreže 50.000 KM. Kao podršku za višegodišnje zasade Republika Srpska je Igora Dodika pomogla sa preko 47.000 maraka, dok je za nabavku poljoprivredne mehanizacije dobio 27.729 KM. Firmi je odobreno i blizu 3.000 maraka regresiranog dizel goriva tako da sveukupna pomoć koju je mlađi Dodik dobio iznosi 227.700 KM.

Pravo na podsticaje i odštetu koristila je i Gorica Dodik, i to preko preduzeća „Agro Voće“- za štetu od mraza iz Kompenzacionog fonda 49.589 maraka, za proizvedeno i prodato voće- 50.811 maraka premije. Kada se uračuna regresirano gorivo i podrška za voćarsku proizvodnju, ova firma dobila je ukupno 128.670 KM. Firma „Global Liberty“ dobila je najmanje novca kada su podsticaji u pitanju- 17.053 KM.

Sankcije spremne ali ne i Komisija

Posljednji utvrđeni predmeti sukoba interesa za poslanika Galića i ministra Mitrovića čekaju da se zakaže sjednica komisije za odlučivanje o sukobu interesa BiH. Sankcije su spremne, ali ne i komisija. Članovi ove komisije nisu se sastali niti imali sjednicu čak od ljeta prošle godine, iako je zakonska obaveza sastajanje na mjesečnom nivou.

Predsjedavajuća komisije Mira Pekić (Partija demokratskog progresa PDP) ne zakazuje sjednice, a ako se to i desi dovoljno je da na sjednicu ne dođu pojedini poslanici koji dolaze između ostalih i iz SNSD-a pa komisija neće imati kvorum za odlučivanje.

Blokadom institucija od strane političara iz Republike Srpske i neučestvovanje u radu tijela Parlamenta, dodatno blokira i rad ove komisije koja se, istine radi, ni ranije nije često sastajala.

Izvor: zurnal.info

Povezani postovi

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...