Evidentirano smanjivanje ranije povećanih cijena, apel građanima da ne gomilaju zalihe

/

Federalni tržnišni inspektori evidentirali su značajan broj slučajeva smanjivanja ranije povećanih cijena u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, saopštili su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) upozorivši da je još uvijek veliki procenat privrednih subjekata kod kojih se bilježe nepravilnosti.

Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju, saopštio je da je 12 federalnih tržišno, turističko-ugostiteljskih inspektora od početka marta prioritetno usmjeren na kontrolu benzinskih stanica po zahtjevima i informacijama Federalnog ministarstva trgovine o povećanju cijena goriva i prijavama potrošača.

Federalni tržišni inspektori također kontinuirano vrše i kontrole formiranja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda s liste od 17 proizvoda obuhvaćenih Odlukom Vlade FBiH.

“Iako je još uvijek velik procenat privrednih subjekata kod kojih se bilježe nepravilnosti (57 posto), inspektori evidentiraju i značajan broj slučajeva smanjivanja ranije povećanih cijena. Osim globalnog povećanja cijena sirovina i proizvoda iz uvoza, poskupljenjima i nestašicama u FBiH, nažalost, doprinosi i prevelika potražnja usljed straha građana od nestašice i poskupljenja, zbog čega i apelujemo na građane da ne gomilaju zalihe i na taj način i sami doprinesu stabilizaciji tržišta”, saopštio je Ramić.

U pojačanim inspekcijskim nadzorima nad formiranjem cijena i marži shodno odlukama Vlade FBiH, Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove je od početka 2022. godine izvršio 184 inspekcijska nadzora, u kojima je utvrđeno 105 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 206 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 230.350 konvertibilnih maraka (KM).

Zbog utvrđenih nepravilnosti, kod jednog prometnika naftnih derivata van prometa je stavljeno i oduzeto 13.000 litara dizela. Također, federalni inspektori izvršili su i 88 kontrolnih nadzora u svrhu praćenja i održavanja stanja u skladu sa mjerama propisanim odlukama Vlade Federacije BiH.

Uzimajući u obzir ograničen broj federalnih inspektora koji su kontinuirano prisutni na području cijele FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove obratila se i kantonalnim inspekcijskim organima za podršku.

Prema sublimiranim rezultatima federalne i kantonalnih inspekcija na području FBiH od početka 2022. godine do 20. marta 2022. godine izvršeno je 467 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrđene nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 298 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim teretom od 286.700 KM, prenosi Federalna TV.

 

Povezani postovi

Naša država zauzela neslavno prvo mjesto: BiH ima najzagađeniji zrak u Evropi

Bosna i Hercegovina zauzela je nezavidno prvo mjesto kada...

Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve

Ispijanje kahve na našim prostorima je ritual koji nas...

Kako je Ministarstvo obrazovanja FBiH raspodijelilo 575.000 KM, jesu li podnosioci zahtjeva ispunili kriterije?

Federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva...

Četveročlanoj porodici u BiH mjesečno treba 3.500 KM: Cijela plaća ide za hranu

Sindikalna potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec cjenovno je...