Zavidovići: Općinski načelnik posjetio deminerski tim na deminiranju dijela brda Blizna

Datum:

Općinski načelnik Hašim Mujanović u pratnji pomoćnika načelnika za civilnu zaštitu Remze Šogolja posjetio je tim Deminerskog bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji na brdu Blizna vrši uklanjanje mina i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava zaostalih iz vremena protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tom prilikom demineri su, na licu mjesta, upoznali Općinskog načelnika o obimu planiranih aktivnosti vezanih za uklanjanje zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

U znak zahvalnosti za požrtvovanost Općinski načelnik deminerskom timu uručio je prigodan poklon i zahvalnicu te je deminerima čestitao na hrabrosti koju pokazuju prilikom deminiranja.

U ovoj fazi deminiranja dijela brda Blizna izvršit će se uklanjanje zaostalih minsko-eksplozivnih naprava na trasi gdje je planirana izgradnja i betoniranje puta prema koti 645 – Blizna kao i dijela obradivih površina čime će se stvoriti uslovi da vlasnici parcela mogu, u narednom periodu, pristupiti obrađivanju istih. U ovoj fazi planirano je deminiranje 10 000 kvadratnih metara površine.

Obzirom da je općina Zavidovići jedna od najzagađenijih općina / gradova neeksplodiranim ubojitim sredstvima zaostalim iz proteklog rata 1992.-1995. godine deminiranjem dijela brda Blizna učinit će se značajan pomak u bezbijednosti stanovnika Mjesne zajednice „Rujnica“ a u narednom periodu Općina Zavidovići nastojat će osigurati finansijska sredstva i u saradnji sa Deminerskim bataljonom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nastaviti sa aktivnostima uklanjanja zaostalih minsko-eksplozivnih naprava sve dok se iste u potpunosti ne uklone sa teritorije općine Zavidovići, saopćili su iz ove Općine.

 

Autor: ZOS radio

Povezani postovi
Related

Stravična nesreća na Tešanjci, učestvovalo pet vozila

Kako nam javljaju čitatelji, na području Tešanjke, općina Tešanj,...

Pogledjte atmosferu sa sinoćnjeg koncerta Nermina Handžića

Sinoć je u Tešnju održan pobjednički koncert Nermina Handžića...

Nermin Handžić, pobjednik “Zvezda Granda” stigao u Tešanj

Nermin Handžić, ovogodišnji pobjednik "Zvezda Granda", danas je stigao...

Novi Miljanovci: Fizičkom snagom oštećena vrata na kući K.F. iz Usore

MUP ZDK objavio je da je dana 27.06.2022.godine, u...