Drljača: Novim zakonom o povećanju dječijeg dodatka nastojimo ispraviti diskriminaciju među djecom

/

Novim zakonom koji je usvojila Vlada FBiH, djeca iz porodica slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih porodica, imat će pravo na dječiji dodatak u mjesečnom iznosu od 103 KM.

Ovim povodom, razgovarali smo sa ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom.

Prema procjenama, ovim zakonom bit će obuhvaćeno oko 80.000 djece u Federaciji BiH. Prijedlog zakona bi se uskoro trebao naći u parlamentarnoj proceduri, nakon što je Vlada FBiH na posljednjoj sjednici utvrdila svojih 12 amandmana, koji su postali sastavni dio ovog zakona.

Povećan je iznos mjesečnog dječjeg dodatka za čak tri puta od trenutnog, a ministar Drljača ističe da je ovo veliki uspjeh zbog toga što se ovo prvi put dešava u postratnoj BiH.

“Mogu iskreno reći da sam ponosan zbog toga. Naravno to i dalje nije dovoljno, ali zaista dajemo i ulažemo maksimalne napore kako bi već u idućoj godini taj iznos opet bio povećan. Ovim Zakonom mi ispravljamo dugogodišnju diskriminaciju koja je postojala među djecom zavisnosti od kantona u kojem stanuju, te da ublažimo i amortiziramo posljedice siromaštva i smanjimo ekonomski jaz između bogatih i siromašnih porodica”, kaže ministar Drljača za Klix.ba.

Zakon utvrđuje da će se iznos povećavati kako bude dolazilo do redovnog usklađivanja najniže plate. Ovom zakonskom normom, pojašanjava Drljača, obavezuju se svi budući ministri, ali i sama Vlada FBiH da vrše redovna povećavanja.

Rastom najniže plate povećavat će se socijalna davanja

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike nastavit će aktivnosti kojim bi se omogućila i nova vanredna povećanja socijalnih davanje za ugrožene kategorije.

“Kako bude rasla najniža plata, obavezno će se usklađivati i iznosi, odnosno povećavati socijalna davanja. Umjesto prosječne neto plate, kao osnovica uzeta je najniža plata u Federaciji utvrđena sukladno Zakonu o radu, koja se jednom godišnje usklađuje uzimajući u obzir porast potrošačkih cijena i porast bruto domaćeg proizvoda u FBiH”, objašnjava ministar.

Još jedna pozitivna stavka ovog Zakona jeste to što je do sada ova odredba bila regulirana kantonalnim propisima. Do ovog pomaka je došlo, kaže ministar Drljača, zbog toga što pojedine kategorije ljudi u ovoj državi doslovno vode svakodnevnu bitku za život i neophodno je bilo izjednačiti sve koji su u istoj ili sličnoj situaciji.

“Polazeći od toga da je zaštita obitelji s djecom djelatnost od posebnog društvenog interesa, koja ima za cilj osiguranje približno jednakih uvjeta za zdrav i pravilan razvoj djece, kao i pružanje pomoći u realiziranju reproduktivne funkcije obitelji, bilo je neophodno preduzimanje hitnih reformskih aktivnosti i mjera u smislu poboljšanja stanja u ovoj oblasti. To je naša moralna obaveza”, rekao je.

Zbog izrazito socijalnog karaktera Zakona, kako kaže Drljača, treba naglasiti da Zakon o materijalnoj potpori obiteljima s djecom regulira isključivo pravo na novčanu pomoć nezaposlenim rodiljama pri čemu se uvjeti za ostvarivanje navedenog prava ujednačavaju i pojednostavljuju za područje čitave FBiH.

“Na taj se način stvaraju pravne pretpostavke za ukidanje trenutno prisutne diskriminacije, te se svakoj neuposlenoj rodilji omogućava materijalna potpora u visini 55 posto najniže plaće, što je oko 298 KM mjesečno, u trajanju do 12 mjeseci od dana rođenja djeteta”, kaže ministar.

Rad Vlade FBiH je na zadovoljavajućem nivou

Drljača je na mjestu federalnog ministra rada i socijalne politike od 2015. godine. Za vrijeme njegovog dosadašnjeg mandata, donesen je niz zakona i propisa među kojima su mnogi bili reformskog karaktera, čime su znatno unaprijeđene oblasti iz nadležnosti Ministarstva.

“Time smo u mnogim segmentima olakšali našim korisnicma i građanima ostvarivanje određenih prava. Bilo da se radi o materijalnim i nematerijalnim pravima. Posmatrano iz perspektive našeg ministarstva možemo tvrditi da je u tom kontekstu rad Vlade FBiH bio na zadovoljavajućem nivou, s tim da želim naglasiti da očekujem da će u narednom periodu Vlada FBiH jače podržati aktivnosti ovog ministarstva”, rekao je Drljača.

“Iako je donekle nezahvalno ocjenjivati vlastiti rad činjenica je da su u ovom sazivu po prvi put napravljeni ozbiljniji reformski iskoraci što se ponajbolje ogleda upravo na primjeru ovoga zakona, ali i drugih bitnih zakona kao što su Zakon o penzijsko – invalidskom osiguranju, Zakon o radu, Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova, Zakon o roditeljima njegovateljima u FBiH, ali i brojnim drugim relevantnim propisima koje uređuju ovu osjetljivu oblast”, ističe on.

Ministarstvo rada i socijalne politike nastavit će se truditi da u narednom periodu poboljša situaciju u svim oblastima koje ministarstvo pokriva.

“Mi u ovom ministarstvu smatramo i trudimo se da socijalne prava ili prava socijalno ugroženih kategorija konstantno budu prioritet u rješavanju Vlade FBiH čime nastojimo da se približimo životnom modelu EU i da izjednačavamo i usvajamo standarde kako bi socijalne kategorije kroz svoja prava koja ostvaruju imali dovoljno sredstava i prava za život dostojan čovjeku. Svjesni smo situacije u državi BiH kada su u pitanju proračunska sredstva ali ćemo nastojati u narednom periodu ovisno o ekonomskim kretanjima naše države, da naši korisnici sredstava iz budžeta imaju što kvalitetnije usluge i primanja”, poručuje ministar Drljala, te dodaje da Vladu FBiH i u narednom periodu čeka usvajanje značajnih zakona i propisa, prenosi Klix.

 

 

Povezani postovi

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...

Nove cijene parkinga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Ovim putem informišemo naše cijenjene putnike i korisnike komercijalnog...

Katastrofalna demografska slika: Za pet godina u FBiH skoro 13.000 manje osnovaca!

Demografska slika u BiH godinama već, kako to upozoravaju...

Fadil Novalić povukao novi potez kako bi izašao iz zatvora

Advokatski tim osuđenog bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića uputio...