Stručnjaci o inflatornom šoku koji je najavila Centralna banka BiH: To nas ne čeka, to preživljavamo već duže vrijeme

/

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) juče je stiglo dramatično upozorenje – čeka nas snažan inflatorni šok! 
Kako su objasnili, CB BiH je značajno korigovala naviše brze procjene inflacije za prvo polugodište 2022. godine, u odnosu na očekivanja iz decembra pa sada za taj period procjenjuju inflaciju na nivo od 9,2 posto. Naveli su da je očekivani rast cijena u prvom polugodištu posljedica ekstremnog rasta cijena sirovina, energije, hrane i nafte, naročito izraženog nakon izbijanja rata u Ukrajini, ali i niske bazne osnovice iz prvog polugodišta 2021. godine kada je zabilježeno stagniranje potrošačkih cijena

Istaknuto je da postoji i nekoliko faktora koji bi u kratkom i srednjem roku mogli rezultirati dodatnim inflatornim pritiscima na strani ponude i rastu inflacije ka trenutnim ekstremnim procjenama.

Prvenstveno, mogući su dalji šokovi na međunarodnim tržištima hrane, nafte i plina, što će dodatno povećavati cijene proizvodnih inputa. Bitno je napomenuti da domaće proizvođačke cijene već više od godinu dana rastu znatno brže od potrošačkih cijena. Drugi mogući izvor inflatornih pritisaka u kratkom, ali i srednjem roku, je eventualno dalje usklađivanje cijena električne energije na domaćem tržištu s trendovima na međunarodnom tržištu. Konačno, postoje pritisci kroz spiralu plata i inflacije, i to ne samo zbog sindikalnih pritisaka za usklađivanje plata sa rastom troškova života nego i odliva kvalifikovane radne snage u inostranstvo“, naveli su iz CB BiH.

Ekonomista Igor Gavran za BUKU kaže da mu je jako drago što je mi Centralna banka poslala javno upozorenje i objavila svoju prognozu jer institucije više neće imati izgovora.
“Ovo upozorenje najviše treba da značiti domaćim nadležnim institucijama na svim nivoima koje su uveliko ignorisale ovu situaciju, jer mi inflatorni šok preživljavamo već duže vrijeme tako da je ova prognoza Centralne banke za mene više nastavak trenda koji imamo, nego što je riječ o nečem novom što dolazi niotkud”, istakao je Gavran, a na pitanje da li zaista vjeruje da će institucije konačno nešto preduzeti, kaže: “Ja bih iskreno volio da vjerujem da će adekvatna reakcija uslijediti. Ako ništa drugo ovo upozorenje Centralne banke, im oduzima argumente kako pojedinci kritikuju vlast neutemeljeno i da situacija nije tako loša kao što žele prikazati. Sada imaju najavu sasvim izvjesnog novog rasta cijena, sada je na njima da reaguju, došlo je proljeće, mogu pomoći poljoprivredi da proizvedemo što više hrane. Uostalom izbori su ove godine, a u normalnim zemljama glasovi se dobijaju kada se nešto konkretno uradi”.

Ekonomista Faruk Hadžić je na visoku inflaciju upozoravao mjesecima, a još ranije je najavio da ovaj nivo inflacije posljednjih mjeseci nije prvi inflacijski udar, već da nam slijedi i drugi, pogotovo kada radnici budu opravdano tražili veće plate zbog rasta troškova života.

“U oktobru prošle godine sam u autorskom tekstu najavio da ako se ovaj nivo rasta cijena nastavi kretati, da ćemo ući i u period stagflacije odnosno istovremene stagnacije i inflacije, što se sada već može pročitati i u zvaničnom saopštenju CBBH, gdje je navedeno da će u okolnostima ustrajnih inflatornih šokova na ionako nizak nivo raspoloživog dohotka, buduća ekonomska aktivnost će usporavati”, istakao je Hadžić.

Komentarišući prijedloge i ideje za ublažavanje inflatornog šoka, navodi da je o njima često pisao i govorio, ali da bi njihovo uvođenje sada  bilo prilično kasna rekacija I da efekti ne bi biti ni približni da smo to kojim slučajem prije uradili.

“Velika će biti sada odgovornost na donosiocima odluka, prije svega ministrima, zamjenicima ministara i njihovim savjetnicima da formulišu mjere u vremenu kada smo na početku galopirajuće inflacije. Nadam se da nećemo ući u tu fazu”, poručio je Hadžić, prenosi BUKA.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora: “Čista savjest…”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije...

Parlamentarci iz BiH diskutovali o pravednoj energetskoj tranziciji

Peti panel Energetskog samita 2024 u Neumu okupio je...

Zapečaćeno šest objekata, izrečene kazne od 36.900 KM

Poreski inspektori su na području Tuzlanskog kantona zapečatili šest...

Nacrt usvojen, poslodavci i sindikati saglasni: Radnici u trgovini korak bliže neradnoj nedjelji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona...