Turska odobrila izvoz 30.000 tona mineralnog đubriva za BiH

/

Turska je odobrila izvoz 30.000 tona mineralnog đubriva za poljoprivredne proizvođače u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

U Sarajevu je danas održan sastanak ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca sa ambasadorom Turske u Bosni i Hercegovini Sadikom Baburom Girginom i ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede entiteta RS i Federacije BiH, Borisom Pašalićem i Šemsudinom Dedićem. Tema sastanka bila je izvoz mineralnog đubriva iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, a to je tema o kojoj su Košarac i Girgrin razgovarali i krajem februara ove godine.

Poremećaj u snabdjevanju

Košarac je na konferenciji za novinare nakon sastanka podsjetio kako je došlo do poremećaja u snabdjevanju đubrivima na tržištima CEFTA-e i EU-a, koja su ranije bila najpristupačnija.

– S obzirom da Bosna i Hercegovina ima potpisan Ugovor o slobodnoj trgovini s Turske to znači da u prometu nema carinskih barijera i opterećenja – podsjetio je Košarac.

Rekao je kako je odobrenje isporuke mineralnog đubriva iz Turske za oba bh. entiteta rezultat ranijeg susreta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednika Turske Redžep Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana).

– Danas smo zvanično informisani da je riječ 25.000 tona “Kan” i 5.000 tona “Npk” đubriva. Informisani smo također da sedam proizvođača u Republici Turskoj očekuje da odaberemo proizvođača i da krenemo u tu vrstu obavljanja vanjsko trgovinskog prometa- rekao je Košarac, napominjući kako je na ovaj način obezbijeđen okvir da se u Bosnu i Hercegovinu iz Turske uveze mineralno đubrivo bez ikakvih carinskih obaveza, s obzirom na postojeći bilateralni Sporazum o slobodnoj trgovini.

Prema riječima Košarca, sve ostalo će biti aktivnosti na operativnom nivou u saradnji entitetskih ministarstava, a postoji također solidaran pristup entitetskih ministara da se obezbijedi neophodna količina mineralnog đubriva i za Distrikt Brčko.

Prijateljske zemlje

Na pitanje novinara kada se očekuje realizacija ove isporuke, Košarac je odgovorio da nakon što entitetska ministarstva definišu ko je osposobljen i ko može biti uvoznik, te o tome informišu državno ministarstvo koje će potom uputiti pismo Ambasadi Turske, posao može biti završen u roku od 24 sata.

Ambasador Girgin naglasio je kako je na današnjem sastanku bilo govora o tehničkim detaljima nabavke vještačkog mineralnog đubriva iz Turske.

– Naše dvije zemlje su prijateljske zemlje. Potreba poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini za vještačkim đubrivom je realna. Mi smo veoma sretni što smo u prilici omogućiti izvoz ovih đubriva koja se proizvode u našoj zemlji – rekao je Girgin.

Dodao je kako su o potrebi đubriva obaviješteni od ministra Košarca, a o ovoj potrebi bilo je i riječi tokom susreta članova Predsjedništva BiH Dodika i predsjednika Republike Turske Erdoana tokom nedavno održanog Diplomatskog foruma u Antaliji.

– Mi smo danas prenijeli podatke i kontakte proizvođača mineralnih đubriva u Turskoj i sada je na bh. strani da donesu odluku koji će to biti proizvođač i te informacije prenesu nama – poručio je Girgin.

Dovoljne količine

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Boris Pašalić rekao je kako entitetskim ministarstvima preostaje da se dogovore oko toga ko će biti uvoznik u Bosnu i Hercegovinu.

– Sugestija turske strane je da odaberemo jednu firmu samo zbog jednostavnijih procedura. Ukoliko je manje subjekata u tom lancu brže ćemo dobiti to đubrivo, a nama je cilj da naši poljoprivredni proizvođači to đubrivo imaju što prije – rekao je Pašalić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić zahvalio je Vladi Repulike Turske i predsjedniku te zemlje Erdoanu na odluci da se Bosni i Hercegovini isporuči mineralno đubrivo.

– Danas smo dobili informaciju da sedam izvoznika iz Republike Turske imaju odobrenje za izvoz đubriva u Bosnu i Hercegovinu. Dakle, pred nama je operativni dio posla kako bi u najkraćem mogućem roku mogli informisati poljoprivrednike da će u periodu proljetne sjetve imati na raspolaganju dovoljne količine mineralnih đubriva – poručio je Dedić, piše Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...