Očekuje li i bh. građane novi rast cijena: Od ponoći skuplje gorivo u Hrvatskoj

/

Ponovo je poskupilo gorivo u Hrvatskoj. Jutros su građane te zemlje dočekale nove cijene na benzinskim pumpama, a najviše je poskupio dizel, čija cijena je viša za 1,5 kunu, odnosno oko 0,38 KM.

Prosječna cijena litre dizela u Hrvatskoj je oko 3,49 KM, dok premijum verzija na pojedinim pumpama dostiže cijenu i od 4,07 KM po litru. Poskupio je i benzin.

Tako će stanovnici Hrvatske za litar benzina plaćati 3,22 KM, umjesto 3,06 koliko je koštao litar benzina do jutros. Inače, tečaj dolara također je visok, iznosi 6,87 kuna (1,77 KM), što također značajno utječe na visoke maloprodajne cijene goriva.

Rast cijene goriva na mediteranskom tržištu stručnjaci obrazlažu napetostima vezanim za buduće moguće probleme u isporuci zbog daljnje eskalacije rata u Ukrajini, ali i već primjetnom padu snabdijevanja ruskim derivatima, koji inače imaju značajan udjel u mediteranskom bazenu, prenosi Jutarnji.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...