Ukusni sos: Pesto od bijelog luka i bosiljka

Datum:

Pesto je sos porijeklom iz Đenove, a danas možete sami napraviti domaći pesto prema ugledu na tradicionalni italijanski. Proces pravljenja nije kompliciran, a sa ovim pestom možete da ukrasite pečenja i razne oblike mesa.

Sastojci za pesto sos: 1 šolja svježih listova bosiljka, 1 bijeli luk, četvrtina šolje pinjola (ili badema ili bundevinih sjemenki), sok od jednog limuna, četvrtina šolje ekstradjevičanskog maslinovog ulja, četvrtina kašičice soli, malo bibera.

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 190-200 stepeni Celzija. Ogulite ljusku sa bijelog luka, ali ne razdvajajte čehna, samo odrežite vrh. Umotajte u aluminijsku foliju sa izrezanom stranom okrenutom prema gore.
2. Stavite u mafin kalup, pa pecite 30 do 45 minuta.
3. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Pinjole popržite kratko u tavi na srednjoj temperaturi. Mješajte ih stalno i sklonite sa šporeta čim malo porumene.
4. U sjeckalicu za hranu ubacite bosiljak, limunov sok, dio maslinovog ulja i pinjole. Bijeli luk stavljate u smjesu tako što ga rukom pritisnete i čehna će “iskočiti”.
5. Sve dobro izmješajte, pa onda dodajte so, biber i preostalo maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu i vaš pesto je gotov. Pakujte ga u teglice i čuvajte u frižideru.

Izvor: Avaz.ba

Povezani postovi
Related

Zašto smo ljuti kada smo gladni?

Sigurno ste primijetili da su mnogi oko vas svadljivi...

Povrće koje je loše za vašu štitnu žlijezdu

Štitna žlijezda je važna žlijezda u dnu vašeg vrata....

Šta znači SPF broj na kremi za sunčanje: Mnogi griješe, a to može narušiti zdravlje

Kada provodimo vrijeme na suncu, izloženi smo dvijema potencijalno...

Čaša hladne vode u vrelim ljetnim danima je “smrt” za organizam

Kad temperatra poraste, nema ničeg ljepšeg, ukusnijeg i slađeg...