Ukusni sos: Pesto od bijelog luka i bosiljka

/

Pesto je sos porijeklom iz Đenove, a danas možete sami napraviti domaći pesto prema ugledu na tradicionalni italijanski. Proces pravljenja nije kompliciran, a sa ovim pestom možete da ukrasite pečenja i razne oblike mesa.

Sastojci za pesto sos: 1 šolja svježih listova bosiljka, 1 bijeli luk, četvrtina šolje pinjola (ili badema ili bundevinih sjemenki), sok od jednog limuna, četvrtina šolje ekstradjevičanskog maslinovog ulja, četvrtina kašičice soli, malo bibera.

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 190-200 stepeni Celzija. Ogulite ljusku sa bijelog luka, ali ne razdvajajte čehna, samo odrežite vrh. Umotajte u aluminijsku foliju sa izrezanom stranom okrenutom prema gore.
2. Stavite u mafin kalup, pa pecite 30 do 45 minuta.
3. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Pinjole popržite kratko u tavi na srednjoj temperaturi. Mješajte ih stalno i sklonite sa šporeta čim malo porumene.
4. U sjeckalicu za hranu ubacite bosiljak, limunov sok, dio maslinovog ulja i pinjole. Bijeli luk stavljate u smjesu tako što ga rukom pritisnete i čehna će “iskočiti”.
5. Sve dobro izmješajte, pa onda dodajte so, biber i preostalo maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu i vaš pesto je gotov. Pakujte ga u teglice i čuvajte u frižideru.

Izvor: Avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...