Prihodi nikad veći, budžeti u BiH puni

Datum:

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca 2022. godine iznosili su 2 milijarde i 229 miliona KM i za čak 406 miliona KM ili 22,29 posto, veći su u odnosu na isti period 2021. godine kada su iznosili milijardu i 823 miliona KM.

Samo u mjesecu martu 2022. godine prikupljeno je 806 miliona KM indirektnih poreza što je za 158 miliona KM više u odnosu na mart 2021. godine.

Nakon što je UIO privredi vratila 480 miliona KM, osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prhiodi koji su otišli državi, entitetima i Brčko distriktu iznosili su milijardu i 748 miliona KM i za 273 miliona KM su veći u odnosu na prihode koji su sa Jedinstvenog računa podjeljeni 2021. godine.

Kada je riječ o raspodjeli prihoda, za finansiranje državnih institucija u prva tri mjeseca 2022. godine raspoređeno je 190 miliona KM identično kao i svih prethodnih godina, međutim entitetima je proslijeđeno daleko više, tako je FBiH doznačeno 950 nmiliona KM, Republici Srpskoj 536 miliona KM i Brčko distriktu 53 miliona KM.

Primjera radi, u prva tri mjeseca prošle godine kada se odbije spoljni dug Federaciji BiH u 2021. godini doznačeno je 629 miliona KM, a u prva tri mjeseca ove godine čak 785 miliona KM. Slično je i kada je u pitanju Republika Srpska, u prva tri mjeseca prošle godine kada se odbije spoljni dug Srpskoj je doznačeno 352 miliona KM, a ove godine to je za gotovo 100 miliona KM više ili 450 miliona KM, pišu Nezavisne novine.

Povezani postovi
Related

Razrješene dužnosti: Edita Kalajdžić i Enra Mehmedika-Suljić nisu više u Nadzornom odboru KCUS-a

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, između ostalog, glasalo...

Počela sjednica Vlade FBiH: Razmatra se i o prijemu radnika u rudnike mrkog ulja Đurđevik, Zenica i Kakanj

Prema usvojenom dnevnom redu, Vlada bi trebala, između ostalog,...

Plata od hiljadu maraka – mit ili realnost?

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jednoglasno su, bez rasprave,...

CIK: Preuranjeni zahtjevi za prigovore

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopštila je da...