Doboj Jug: Ekološkim projektima štite vodoizvorište, Ministarstvo ZDK osiguralo sredstva za više projekata

/

Zahvaljujući finansijskoj potpori Ministarstva za prostorno uredjenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK u Doboj Jugu je u toku realizacija više projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Uz projekt nabavke opreme za razvrstavanje otpada na mjestu nastanka, najznačajniji je svakako projekt sadnje 150 sadnica medonosne lipe na oko 17 dunuma. Dio je ovo projekta „Čista opština Doboj Jug 2021“, jednog od četiri koje je sa 200.000 maraka podržalo Ministarstva za prostorno uredjenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK s ciljem zaštite izvorišta „Havdine“ sa kojeg se osigurava pitka voda za 4.500 stanovnika.

Za slične projekte ovo ministarstvo godišnje izdvoji oko osam miliona maraka.

-Kroz LOT 1 dajemo podršku općinama i gradovima na području ZDK, kroz LOT 2 gdje imaju mogućnost da apliciraju i ostvare sredstva za sadnju šuma. Isto imamo i LOT 3 gdje imaju mogućnost NVO i udruženja gradjana da apliciraju i da ostvare sredstva za sadnju šuma za očuvanje okoliša na nivou ZDK-kazao je ministar za prostorno uredjenje, promet i komunikacija i zaštitu okoline ZDK 19 Arnel Isak.


-Asanacija vozaštitne zone u smislu da se posadi šuma koja će poboljšati stepen zaštite našeg vodocrpilišta. Riječ je o veoma značajnom projektu imajući u vidu klimatske promjene i značaj kvalitetnog vodosnabdijevanja psoebno u ljetnom periodu-kaže Maid Buljubašić, direktor JKP „Vis“ iz Doboj Juga.

Imajući u vidu gustu naseljenost, blizinu saobraćajnica i privrednu aktivnost, uz komunalno preduzeće i više nevladinih organizacija u realizaciji projekta kojima se štiti vodozaštitna zona sudjeluje i lokalna zajednica, piše Direktno.ba

-Zemljište koje imamo je ograničeno i tu je smješteno i mnogo privrednih objekata i svaki vid zaštite je dobrodošao-dodaje općinski načelnik Mirnes Tukić.

Povezani postovi

Tešanj: Nema slučajeva ptičjeg gripa

U Bosni i Hercegovini za sada nije prijavljen nijedan...

OŠ “Rešad Kadić”: Nije istina da škola ne poduzima ništa kada je u pitanju vršnjačko nasilje

Roditelji dječaka, učenika koji pohađa Osnovnu školu „Rešad Kadić“,...

Tešanj: U Miljanovcima gorio dimnjak na vikendici

Prema informacijama koje saopćila Civilna zaštita općine Tešanj Profesionalna...

Alija Ogrić novi predsjedavajući Komisije za nadzor rada policije

Na narednoj 19. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja je...